Osakkaan lainat yhtiöltä ja yhtiölle

Credinord

Yleinen, Yritystoiminta

Etusivu » Blogi » Osakkaan lainat yhtiöltä ja yhtiölle

Tarpeen tullessa avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osakeyhtiön osakas sekä osuuskunnan jäsen voi saada yritykseltä lainaa, jota kutsutaan osakaslainaksi. Se toimii toisinkin päin, sillä osakas voi myös tarjota yritykselle lainaa.

Kun yritys tarvitsee lainaa

Yrityksille lainan ottaminen ei ole lainkaan harvinaista. Yleisiä syitä on monia. Esimerkiksi laskujen rahoitus sekä isojen projektien rahoittaminen ovat yleisimpiä syitä yrityslainan ottamiselle.

Yritykselle voi myös tulla yllättävä tilanne, kuten esimerkiksi jos vaikka kesken suuren tilauksen yrityksellä hajoaa joku välttämätön työkone, jota ilman projektia ei saada millään suoritettua loppuun. Näissä tapauksissa yritykset ottavat yleisesti lainaa, jonka voi sitten myöhemmin maksaa pois.

Kun osakas tarvitsee lainaa

Yritys voi itse lainata osakkaalleen rahaa ilman välikäsiä. Kuulostaa helpolta, eikö vain? Siinä on kuitenkin monia asioita, mitä pitää huomioida tapauskohtaisesti. Esimerkiksi osakaslaina verotetaan pääomatulona.

Siitä voidaan periä korkoa erilaisin perustein. Oleellinen laki tällaisessa tilanteessa on osakeyhtiölaki, jossa on myös osakaslainaa koskevia säännöksiä.

Miten lainata osakkaana yritykseltä?

Kun osakas lainaa rahaa yritykseltä, kutsutaan sitä osakaslainaksi. Tuloverolain mukaan osakaslaina on pääomatuloa, mikäli osakas yksin tai yhdessä perheensä kanssa omistaa 10 % yrityksen osakkeista.

Pääomatulosta maksetaan 30 % veroa 30 000 € asti, jonka ylittävästä osuudesta veroprosentti on 34 %. Osakkaan ottama laina voidaan tulkita peitellyksi osingoksi, jos on selvää, että lainaa ei ollut tarkoitus maksaa takaisin.

Osakaslainassa yrityksen pitää muistaa myös korkoa koskevat määräykset. Yrityksen myöntäessä osakkaalle lainaa, pitää muistaa osakkaiden tasavertainen kohtelu, josta määrätään osakeyhtiölaissa.

Tasavertaisen kohtelun ja voitontavoittelun nojalla osakaslainasta voidaan periä korkoa. Korkoa peritään myös silloin, jos laina maksetaan takaisin samana verovuotena tai kun osakkaan omistukset yrityksestä ovat alle 10 %.

Haluatko tutustua tarkemmin, mitä muita asioita kannattaa ottaa huomioon osakeyhtiön verotuksessa? Tutustu laajaan oppaaseemme: Osakeyhtiön verotus.

Ongelmat osakaslainassa

Osakeyhtiölain kannalta osakaslainat ovat hankalia. Ne eivät ole suoranaisesti kiellettyjä, mutta esimerkiksi aikaisemmin mainitut asiat eli osakkaiden tasavertaisuuden ja voitontavoittelun takia osakaslainat voivat aiheuttaa päänvaivaa.

Siksi niitä ei juurikaan suosita. Onneksi on kuitenkin toinen vaihtoehto: yrityksen nimissä voidaan hakea yrityslainaa CrediNordilla, jolloin lainan takaajana toimii itse yrittäjä, tai osakkaat.

Voiko osakas lainata rahaa yritykselle?

Yrityksen osakas voi antaa yritykselle lainaa ilman, että sitä rajoitetaan lainsäädännössä. Se on kuitenkin tapauskohtaista. Jos osakas antaa yhtiölle korotonta lainaa, on toimitettava kirjanpitoasetuksen mukaiset liitteet.

Verotus on hyvin tarkkaa osakkaan ja yrityksen välisissä suhteissa ja pitää olla tarkkana, että kaikkia määräyksiä on noudatettu. Osakkaalla on oikeus vaatia sellaista korkoa antamastaan lainasta, mitä rahoitusyhtiön antamasta lainasta olisi pyydetty.

Lainaa yritykselle CrediNordilta

Yrityslainalle on onneksi olemassa paljon helpompi ja ketterämpi vaihtoehto, joka ei vie lähellekään yhtä paljon aikaa kuin osakkaan ja yrityksen väliset lainajärjestelyt.

CrediNord on kotimainen yritysrahoitukseen erikoistunut sivusto, joka auttaa pieniä sekä keskisuuria yrityksiä kasvuhankkeissa sekä hankalissa tilanteissa. Lainasumman voi itse valita 1 000 eurosta 250 000 euroon asti, ja laina-ajaksi voi valita 6, 12 tai 18 kuukautta.

Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa, koska sen tekemiseen menee vain muutama minuutti. CrediNord vastaa hakemukseen lainatarjouksella, mutta se ei ole sitova. Jos tarjous hyväksytään, yritys voi saada rahat tililleen jopa samana päivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Credinordin logo
Täytä hakemus »

Miksi ottaa yrityslaina CrediNordilta?

CrediNordin yrityslaina on myös siitä erinomainen, että se on tarpeen tullessa joustava. Tiedämme, että kaikki ei välttämättä aina suju suunnitelmien mukaan, ja juuri sen takia haluamme tarjota tarvittaessa lyhennysvapaita kuukausia. Jos taas lainan tarvetta ei enää ole, ja sen haluaisi maksaa pois, niin se on tietenkin mahdollista täysin ilman lisäkuluja. Yritykselläsi on siis mahdollisuus säästyä kuluista jos se kykenee maksamaan lainan ennenaikaisesti pois.

Mihin tilanteisiin CrediNordin yrityslainaa myönnetään?

CrediNord myöntää yrityslainaa moneen eri tilanteeseen. Yrityslainojen yleisimpiä käyttökohteita ovat esimerkiksi yrityksen kasvuun tarkoitettu rahoitus, projektien rahoittaminen, työkoneiden ostaminen tai vuokraaminen, laskujen rahoitus, henkilökunnan palkanmaksu ja moni muu. Yrityslainan ottamisen syyt eivät lopu kuitenkaan tähän. Syitä on myös monia muita, ja jos sinulla tulee mieleen joku yrityslainan käyttökohde, niin kannattaa rohkeasti lähettää hakemus.

Mitä edellytyksiä lainan saannille on?

CrediNordilta yrityslainaa voivat hakea yritykset, jotka ovat toimineet vähintään 12 kuukautta. Yritys ei siis voi olla aivan uusi tai vasta perustamisvaiheessa. CrediNord myöntää lainaa sellaisille yrityksille, joilla liikevaihto on 30 000 € per vuosi ja jonka päättäjät eli myös lainan takaaja asuvat Suomessa. Yrityksellä ei saa olla merkittäviä maksuviiveitä ja lainantakaajan, eli useimmiten yrittäjän, luottotietojen tulee olla kunnossa.

Paljonko lainan kulut ovat?

Pääasiallisesti lainan kulut riippuvat yrityksesi tilanteesta, ja monesta muusta asiasta. Teemme joka yrityksestä yrityskohtaisen riskiarvion, ja mitä alhaisempi riski on, sitä pienemmät ovat myös kulut. Tämä on mielestämme reilua kaikille osapuolille. Lainan kulut myös riippuvat tietenkin lainasummasta sekä laina-ajasta. Lähettäessäsi hakemuksen meille varmistamme myös, että lainasumma sekä laina-aika ovat tasapainossa yrityksesi tilanteen kanssa.

Voiko lainan kuluissa säästää?

Lainan kuluissa voi tietenkin aina säästää. Meillä laina-aika ei ole kiveen hakattu, sillä ymmärrämme, että joskus asiat voivat mennä hieman paremmin mitä odotettiin, ja joskus huonommin. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityslaina on mahdollista maksaa pois myös etuajassa, joten jos yrityksesi tilanne paranee lainan ottamisen jälkeen, se kannattaa maksaa pois. Näin yritys voi säästää ottamansa yrityslainan kuluissa. Jos kuitenkin yrityksesi tilanne muuttuu jollakin tavalla, niin laina-aikaa on myös mahdollista pidentää ottamalla maksuvapaita kuukausia.

Jos haet lainaa CrediNordilta, toimi näin:

Yrityslainan kilpailuttaminen CrediNordilta on hyvin yksinkertaista ja helppoa. Nopeus on meillä valttia, ja se takia meillä onkin mottona: hakemus minuutissa, ja tarjous jopa tunnissa. Jos yrityksesi tarvitsee yrityslainaa johonkin tilanteeseen, niin toimi näin:

1. Lähetä meille hakemus, johon täytetään perustiedot yrityksestä, takaajan perustiedot, sekä lainasumma että laina-aika.

2. Saat meiltä vastauksen sähköpostitse jopa tunnin sisällä hakemuksen lähettämisestä

3. Mikäli hakemuksesi on hyväksytty, niin voit käydä allekirjoittamassa sopimuksen pankkitunnuksillasi.

4. Saat sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen rahat tilille parhaassa tapauksessa jopa saman päivän aikana, mutta kuitenkin viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Kuulostaa siis melko helpolta, eikö? Olemme halunneet tehdä asiakkaidemme elämästä hieman helpompaa, ja tiedämme, että yrityksen pyörittämisessä aika on rahaa. Tämän takia emme halua tuhlata yrittäjien kallisarvoista aikaa, ja olemme yrittäneet tehdä kaiken mahdollisimman helpoksi sekä nopeaksi asiakkaillemme.

Yhteenvetona

Yhteenvetona yhtiön ja osakkaan väliset lainat ovat kyllä mahdollisia, mutta niihin liittyy hyvin monta asiaa, jotka pitää ottaa huomioon, sillä niihin liittyy lakeja. Tämän takia varsinkaan osakas ei yleensä ota lainaa yritykseltä.

Yrityksille on olemassa nykyaikana paljon helpompi vaihtoehto rahoittaa toimintansa, ja se on CrediNordin yrityslaina. Yrityslainan ottamalla ei tarvitse jäädä tarkastelemaan kaikkia mahdollisia lippuja ja lappuja, joita syntyy yhtiön ja osakkaan välisissä lainoissa. Yrityslainan ottamalla säästää aikaa, ja prosessi on hyvin yksinkertainen ja nopea.

Jos sinulla tulee jotain kysyttävää yritysrahoituksesta tai mistään siihen liittyvästä, tutustu tarkemmin aiheeseen verkkosivullamme.

Credinord on apunasi lainaa etsiessä

Saat lainatarjouksen jopa yli 15 pankilta ja rahoituslaitokselta.

Lähetä hakemus »

Nopea lainapäätös

Voit saada lainan tilillesi jopa samana arkipäivänä

Useita lainatarjouksia

Saat lainatarjouksia jopa yli 15 pankilta ja rahoituslaitokselta.

Turvallinen palvelu

Credinord täysin suomalainen ja luotettava palvelu

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.