Yrityksen toiminnan käynnistämiseen tai jo olemassa olevan yrityksen laajentamiseen tarvitaan usein ylimääräisiä varoja. Yksi suurimmista menoeristä liittyy yrityksen fyysiseen sijaintiin.
Voi olla, että etsinnässä on tontti yritystoiminnalle, kiinteistön hankinta tai uusien toimitilojen metsästys. Oli miten oli, kyseessä on useimmiten kuukausittain toistuva kiinteä kustannus joko vuokran tai lainanlyhennyksen muodossa. Tähän on hyvä varautua etukäteen, etenkin alkuvaiheessa, kun myyntiä ei välttämättä vielä ole niin paljon. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä yrityksen on otettava huomioon toimitilaa tai tonttia hakiessaan.
Miten saada yrityslainaa
Yrityslainan tarkoitus on rahoittaa liiketoiminnallisia tarkoituksia. Yleistä on esimerkiksi käyttää yrityslainaa toimitilan tai tontin hankintaan. Toisin sanoen yritys lainaa toiselta osapuolelta rahaa oman liiketoimintansa pyörittämistä varten.
Omien hankintojensa rahoitusten kustannukset kannattaa laskea tarkkaan ja sen perusteella päättää itselleen paras vaihtoehto. Kun kyse on isommasta hankinnasta, kuten uusista toimitiloista, voivat neuvottelut kestää pitkäänkin. On sovittava lainaehdoista, siitä miten investointi rahoitetaan ja minkälaisia mahdollisia vakuuksia lainalle tulee.
Mikä on sopiva lainamäärä?
Lainan määrä riippuu lainaa hakevan yrityksen omasta tarpeesta ja tilanteesta. Rahoitusratkaisuista neuvotellaan aina tapauskohtaisesti. CrediNord tarjoaa lainaa 1.000 – 100.000€ välillä, joten vaihtoehtoja löytyy monenlaisiin tilanteisiin. Takaisinmaksuaika lainalle vaihtelee 6 – 18 kuukauden välillä.
Tilojen vuokraaminen vai kiinteistön ostaminen
Yritys voi toimia tiloissa joko vuokraamalla niitä tai ostamalla ne kokonaan itselleen. Lainaa myönnetään molempiin tarkoituksiin, eikä sitä yleensä tarvitse erikseen määritellä. Aloittelevalle yritykselle on usein kätevämpää vuokrata toimitilansa, sillä näin reagoiminen muuttuviin ja yllättäviin tilanteisiin on joustavampaa.
Mikäli taas yritystoiminta on jo vakiinnutettu, voi tilojen ostaminen tulla edullisemmaksi etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa vuokrat voivat tulla hyvinkin kalliiksi pidemmällä aikavälillä.
Toimitilojen ostaminen
Omien toimitilojen ostaminen voi vaikuttaa hyvinkin positiivisesti yrityksen imagoon ja tuoda sille uskottavuutta viestien vakavaraisuudesta. Pidemmällä aikavälillä se on mitä luultavammin kaikkein tuottoisin vaihtoehto, sillä hyvällä sijainnilla kiinteistön tai tontin arvo saattaa nousta ajan kuluessa.
Omat tilat tuovat mukanaan myös vapautta, sillä ne takaavat riippumattomuuden vuokranantajan päätöksistä ja mielipiteistä yrityksen tiloissa tehtäviin muutoksiin, kuten esimerkiksi remontteihin.
Myöskään vaaraa tilojen irtisanomisesta ei ole, mikä osuessaan yllättävänä eteen voisi olla vakava isku yritystoiminnalle. Pitkäaikaisten suunnitelmien tekeminen on helpompaa silloin, kun saa itse määritellä tarvittavat puitteet yritystoiminnalle.
Erilaisia vaihtoehtoja
Yritys voi ostaa toimitilat joko suoraan itselleen, tai sitä varten voi perustaa oman kiinteistöosakeyhtiön. Toimitilat voi myös ostaa yksityishenkilönä ja edelleen vuokrata niitä oman yrityksen käyttöön. Paras vaihtoehto riippuu omasta tilanteesta, joten kunkin hyviä ja huonoja puolia kannattaa vertailla keskenään. Toimitilan hankkiminen on yritykselle usein merkittävä taloudellinen ponnistus, jolloin yrityksen voi olla kannattavaa harkita yrityslainaa toimitilan hankintaa varten.
Toimitilojen vuokraus
Jos yritys on vasta aloittamassa toimintaansa tai tiloja ei välttämättä tarvita pitkäksi aikaa, on toimitilojen vuokraus usein järkevämpi vaihtoehto kuin tilojen ostaminen kokonaan itselleen. Toimitilojen ostaminen myös sitoo usein paljon rahaa, joten vuokratessa jää käyttörahaa yritystoiminnan muihin osa-alueisiin. Vuokralaisena toimitilojen ylläpidossakaan ei ole yhtä paljon vastuuta, kuin jos tilat olisivat kokonaan omassa omistuksessa. Vuokrakulut on myös mahdollista vähentää yrityksen verotuksessa, mikä on aina toivottu piristys.
Mitä on otettava huomioon vuokrasopimusta tehdessä
Joissain tapauksissa vuokravakuuden määrä voi nousta niin suureksi, että lainarahaan turvautuminen on järkevää myös vuokrauksen kohdalla. Vuokrasopimusta tehdessä kannattaa pitää mielessä irtisanomisaika. Sopimus voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen, jolloin se on voimassa ennalta määrätyn ajan mukaisesti. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus taas on joustava niin vuokranantajalle kuin vuokralaisellekin, joten sopimus voidaan tarpeen tullen purkaa kummankin osapuolen toimesta hyvinkin nopeahkolla aikataululla.
Neuvottelu kannattaa aina
Vuokrasopimusta tehdessä on myös hyvä pitää mielessä mahdolliset muut sopimuksessa mainittavat asiat, kuten esimerkiksi vuokran korottamisen ehdot – korotetaanko vuokraa jonkin tietyn indeksin mukaan? Entä onko lähitulevaisuudessa tiedossa remontteja, joiden avulla vuokran hintaa voisi kyseiseltä ajalta neuvotella alaspäin? Vuokrasopimukseen on myös mahdollista määritellä yritykselle vuokranantajan puolesta esimerkiksi siivous-, postitus-, tai mahdollisia kahvipaketti- tai muita catering- palveluita.
Mitä ottaa huomioon tiloja valittaessa
Oli kyse sitten tilojen ostamisesta tai vuokraamisesta, tulee eri vaihtoehtoja vertailtaessa ottaa huomioon samat seikat – tilojen sijainti, viihtyvyys ja niiden käyttötarkoitus yrityksen tulevaisuudennäkymiä ajatellen. Hyvä valinta palvelee sekä yrityksen imagoa, että työntekijöiden viihtyvyyttä ja sitä mukaa työn tuottavuutta. On myös ennakkoon varmistettava, että yrityksen rahoitus toimitilaa varten on kunnossa.
Mahdollisesti se kaikkein tärkein, eli sijainti
Yrityksen tiloja etsiessä pätee vähän sama kuin omia henkilökohtaisia tiloja eli kotia etsiessä – usein sijainti on kaikki kaikessa. Mikä sitten on juuri itselle sopiva – tai yritykselle paras – sijainti, on oma kysymyksensä erikseen.
Sopiiko sijainti yrityksen imagoon
Parasta sijaintia mietittäessä tulee ottaa huomioon yrityksen imago; onko kyseessä asiantuntijayritys kaupungin keskellä vai sympaattinen kulmakuppila. Minkälaiset ovat kulkuyhteydet yritykseen niin työntekijöiden kuin asiakkaiden kannalta? Onko paikalle helppo päästä julkisilla liikennevälineillä? Entä löytyykö parkkitilaa?
Lähellä olevat palvelut
Entä minkälaisia palveluita alueelta löytyy – mikäli yritykseltä löytyy jo oma työpaikkaruokala, ei ole välttämättä niin väliä onko lähistöllä lounasruokapaikkoja. On hyvä myös ottaa huomioon mahdolliset kilpailevat yritykset. Joskus saman tyyppisten yritysten sijainti lähistöllä saattaa jopa auttaa omaa liiketoimintaa, toisinaan taas luoda turhaa kilpailua.
Onnistuneen tilan valinta
Minkä tyyppiset toimitilat ovat etsinnässä? Tulevatko tilat jatkuvaan käyttöön vai tulevatko ne olemaan tyhjillään suurimman osan ajasta ja käytössä vain tiettyinä aikoina, kuten esimerkiksi perinteisinä toimistoaikoina toimien muuna aikana lähinnä asiakirjojen säilytyspaikkana? Usein tiloihin liittyy tiettyjä vaatimuksia riippuen toimialasta ja näistä kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin. Esimerkiksi kampaamoa tai ravintolaa ei voi perustaa ihan mihin tiloihin tahansa. Myös työntekijöiden viihtyvyys on otettava huomioon, sillä sen optimoinnilla saa samalla myös optimoitua yrityksen kokonaistuottavuuden.
Katse tulevaisuuteen
Muita huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi se, saako yritystä esimerkiksi mainostaa tilojen läheisyydessä mahdollisilla mainoksilla, tai perusasiat, kuten valaistus tai ilmastoinnin toimivuus. Yrityksen tulevaisuudennäkymät vaikuttavat myös tilojen valintaan – onko tilaa mahdollistaa laajentaa myöhemmin, mikäli siihen tulisi tarvetta (vai olisiko tässä tapauksessa jo kyseessä kokonaan uuden toimitilan hankkiminen)?
Yritystontit
Etenkin pääkaupunkiseudulle syntyy jatkuvasti uusia niin kutsuttuja työpaikkatontteja ja yrityspuistoja, jotka ovat yritysten keskittymisalueita. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan alueen Aviapolis on yksi näistä alueista, joista varsinkin kansainväliseen kauppaan suuntaavat yritykset saattavat hyötyä jo alueen sijainnin puolesta. Monilla yrityspuistoilla on jo valmiiksi oma imagonsa siellä aikaisemmin olevien yritysten johdosta tai alueen oman imagon puolesta. Mikäli liiketoiminnan sijoittaminen tiettyyn yrityspuistoon kiinnostaa, kannattaa käyttää hyväkseen yritysalueen valmista imagoa ja miettiä, miten se sopii oman yrityksen imagoon.
Yritysluoton hakeminen
Etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille lainan hakeminen voi olla hyvä vaihtoehto – varsinkin yrityksen kasvuvaiheessa. Sekä kassavirran tasaamiseen että yrityksen kasvuun liittyviin kuluihin CrediNordin yrityslainan kilpailutus on erinomainen vaihtoehto. Lainan kilpailutus on vaivatonta ja nopeaa. Hakemus ei sido mihinkään ja lainatarjouksen voi pyytää helposti verkossa alle minuutissa. Kun siis tarvitset yritykselle rahoitusta luotettavasti ja nopeasti – valitse CrediNord
Muut yleiset yrityslainan käyttökohteet
Asiakkaamme ovat käyttäneet yrityslainaamme moneen eri käyttökohteeseen. Alle olemme listanneet muita yleisiä käyttökohteita. Painamalla aihetta voit lukea siitä myös lisää. Yrityslainaamme on muun muassa käytetty: