Pyhäpäivät ja pyhäpäivien palkka

Credinord

Yleinen

metsä

Etusivu » Blogi » Pyhäpäivät ja pyhäpäivien palkka

Artikkeli on päivitetty 2.1.2024.

Pyhäpäivät ja pyhäpäivien palkka

Suomessa on paljon pyhäpäiviä, joka tarkoittaa pyhäpäivän palkkaa silloin työskenteleville. Lisäksi on päiviä, jotka ovat vapaapäivinä pidettyjä merkkipäiviä, kuten juhannusaatto tai jouluaatto. Ne eivät kuitenkaan ole lakisääteisiä pyhäpäiviä. Osa päivistä osuu viikonlopulle ja osa arkipäiviksi, ja osa päivistä on kiinteitä (kuten vappu), osan ajankohta vaihtelee vuosittain (kuten pääsiäinen).

Seuraavat päivät ovat pyhäpäiviä vuonna 2024

 • Uudenvuodenpäivä (1.1.2024, maanantai)
 • Loppiainen (6.1.2024, lauantai)
 • Pitkäperjantai (29.3.2024, perjantai)
 • Pääsiäispäivä (31.3.2024, sunnuntai)
 • Toinen pääsiäispäivä (1.4.2024, maanantai)
 • Vappupäivä (1.5.2024, keskiviikko)
 • Helatorstai (9.5.2024, torstai)
 • Juhannusaatto (21.6.2024, perjantai)
 • Juhannuspäivä (22.6.2024, lauantai)
 • Suomen itsenäisyyspäivä (6.12.2024, perjantai)
 • Jouluaatto (24.12.2024, tiistai)
 • Joulupäivä (25.12.2024, keskiviikko)
 • Tapaninpäivä (26.12.2024, torstai)

Milloin pyhäpäivän työtä voi teettää?

Työaikalain 6 luku 33 § käsittelee sunnuntaityötä: Sunnuntaina tai kirkollisena juhlapäivänä saa teettää työtä vain, jos sitä laatunsa vuoksi tehdään säännöllisesti mainittuina päivinä tai jos siitä on työsopimuksella sovittu taikka jos työntekijä antaa siihen erikseen suostumuksensa. Aukioloajat vapautuivat vuonna 2016.

Vähittäiskauppojen sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloaikoja koskevat rajoitukset poistuivat vuoden 2016 alusta. Elinkeinonharjoittaja voi nykyään itse päättää, milloin hän pitää liikkeensä auki, eikä poikkeuslupia aukioloon tarvitse enää hakea.

Kaupoilla tai parturi- ja kampaamoliikkeillä ei ole velvollisuutta olla avoinna sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, mikä kannattaa myös pitää mielessä. Kauppakeskuksessa tai vastaavassa myymäläkeskittymässä toimiva pienyrittäjä voi edelleen pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa. Mikä on pyhäpäivän palkka työntekijälle?

Säännöllisenä työaikana tehdystä sunnuntaityöstä on maksettava 100 prosentilla korotettu palkka. Jos työ on lisä-, yli- tai hätätyötä, on siitä suoritettava myös 22 tai 23 §:n mukaan määräytyvä korvaus, joka lasketaan työntekijän korottamattomasta palkasta. Sunnuntaityöstä maksettavaa korotettua palkkaa laskettaessa on noudatettava, mitä 22 §:ssä säädetään ylityöstä maksettavan korotetun palkan laskemisesta.

Korotetun palkan takia moni yrittäjä, jolla on palkattuja työntekijöitä laskee tarkkaan, kannattaako kauppaa tai kampaamoa pitää auki pyhäpäivänä. Myös työntekijöiden halukkuus tehdä sunnuntai- tai pyhävuoroa voi vaikuttaa kaupan aukioloon. Sunnuntaityö on kuitenkin monelle mieluisa vuoro juuri siitä maksettavan korotuksen takia.

Lisää tietoa pyhäpäivistä ja palkanmaksusta:

CrediNordin kautta yrityslainaa voi hakea vuoden jokaisena päivänä

Yrityslaina on helppo kilpailuttaa CrediNordin avulla jokaisena päivänä. Voit saada lainatarjouksia jo saman päivän aikana.

Credinordin logo
Täytä hakemus »
Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.