two-business-men-using-their-smart-phones-no-faces-wearing-suits-carrying-leather-briefcase-satchels

Yrityskaupan rahoitus

Yrityksen eli vakiintuneen liiketoiminnan ostamisessa on monia etuja. Sinun ei tarvitse rakentaa liiketoimintaa tyhjästä ja ostamasi yritys todennäköisesti tuottaa jo tuloja. Toisin sanoen pääset nopeasti alkuun yrityksesi kanssa ja pääset jatkamaan liiketoiminnan kehittämistä eteenpäin.

Mutta valmiin yrityksen ostaminen voi usein olla kallista, eikä kaikilla ole siihen varaa. Vaikka yrityksellä olisikin mahdollisuus maksaa kauppa omista varoista, se voi aiheuttaa suurta rasitusta yrityksen taloudelle. Siksi onkin usein hyvä vaihtoehto hankkia ulkopuolista lisärahoitusta yrityskaupan rahoitusta varten.

Millä tavoin yritysosto toimii

Yrityksen ostaminen on erinomainen vaihtoehto, mikäli haluat aloittaa yritystoiminnan. Se on myös erinomainen vaihtoehto jo toiminnassa olevalle yritykselle laajentaa nykyistä liiketoimintaansa ja lisätä kasvua.

Yritystoiminnan ostaminen on mahdollista toteuttaa kahdella eri tavalla. Se voi tapahtua joko liiketoimintakauppana taikka yrityskauppana. Nämä kaksi eroavat toisistaan merkittävästi.

Yrityskauppa. Yrityskaupassa ostettavan yrityksen osakkeet siirtyvät uudelle omistajalle. Eli yritys siirtyy kokonaisuudessaan uudelle omistajalle. Tällöin myös pääsääntöisesti kaikki yrityksen velat ja vastuut siirtyvät kaupan mukana uudelle omistajalle. Yrityskauppa onkin muodoltaan selkeä, koska yritys kokonaisuudessaan vaihtaa omistajaa. Ostajan on kuitenkin oltava huolellinen ja selvitettävä tarkoin, minkälaisia oikeuksia ja velvollisuuksia kaupan mukana siirtyy. Koko yrityksen ostaminen on kuitenkin suuri taloudellinen ponnistus ja siksi yrityskaupan rahoitus on mietittävä huolella. Mikäli yksityishenkilö haluaa ostaa yritystoiminnan pyörittääkseen sitä, on yrityskauppa silloin valinta.

CrediNord logo
Käyttötarkoituksia on monia
Rahoita erityylisiä tavoiteltuja kasvuhankkeita
Stabilisoi kassavirta kausivaihtelun aikana
Hanki lisää näkyvyyttä boostamalla markkinointia

Liiketoimintakauppa. Liiketoimintakaupassa yrityksen omistajuus ei siirry, vaan ainoastaan tietty liiketoiminta. Liiketoimintakauppa on monille yrityksille erinomainen vaihtoehto, jotka haluavat ostaa toisesta yrityksestä pelkästään tietyn liiketoiminnan. Liiketoimintakaupassa yrityksen velat ja vastuut eivät pääsääntöisesti siirry uudelle omistajalle. Yhtä lailla myöskään kaikki oikeudet eivät siirry. Tästä syystä liiketoimintakaupoissa usein tarkasti neuvotellaan, mitkä kaikki kuuluvat kaupattavaan liiketoimintakokonaisuuteen.

Yritysoston edut

Jos sinulla on jo yritys, mutta haluat laajentaa liiketoimintaasi, yritysosto voi olla usein olla erinomainen vaihtoehto. Vakiintuneen liiketoiminnan ostamiselle voit saavuttaa merkittävää kilpailuetua alallasi ja mahdollistaa yrityksen jatkuva kasvu. Seuraavaksi tarkemmin kolmesta merkittävästä edusta yritysostoissa.

1. Vakiintunut brändi

Vahva brändi voi usein olla ratkaisevan tärkeä liiketoiminnan menestymiselle. Loppujen lopuksi tuotemerkki kerää huomiota ja saa asiakkaat tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tunnetun tuotemerkin luominen tyhjästä on kuitenkin vaativa prosessi, joka yleensä vaatii paljon resursseja sekä ajan, energian että pääoman suhteen.

Ostamalla valmiin yritystoiminnan, jolla on jo hyvä maine, on paljon helpompaa jatkaa bränditietoisuuden kehittämistä. Tämä johtuu siitä, että sinulla on jo perusta valmiina, jolloin voit suoraan siirtyä kehittämään sitä yhä paremmaksi.

2. Valmis asiakaskunta

Asiakkaat ovat keskeinen osa mitä tahansa liiketoimintaa teollisuudesta riippumatta. Vakaan asiakaskunnan rakentaminen voi kuitenkin viedä paljon aikaa ja se voi myös olla kallista. Asiakkaiden tavoittaminen vaatii hyvää markkinointistrategiaa ja asiakkaiden pitäminen hyvää asiakaspalvelua.

Jos ostat yrityksen, jolla on jo vakaa asiakaskunta, on helpompi jatkaa liiketoiminnan kehittämistä haluttuun suuntaan. Näin voit kokeilla sekä markkinointia että asiakaspalvelua selvittääksesi, miten voit lisätä kannattavuutta ottamatta kuitenkaan liikaa riskejä.

3. Luottohistoria

Lisäksi yrityksellä, joka on toiminut jo pitkään, on huomattavasti paremmat mahdollisuudet tehdä sopimuksia, esimerkiksi kun on aika vuokrata tilat tai hakea yrityslainaa. Tämä johtuu siitä, että yrityksen luottohistoria antaa lainanantajille, pankeille ja vuokranantajille hyvän yleiskuvan yrityksen taloudellisesta kehityksestä. Kun on osoittaa, että yrityksellä on historiaa jo takanaan ja on todistanut kannattavuutensa, nähdään se luotettavampana sopimuskumppanina.

Kuinka rahoittaa yritysosto

Kuten olemme käyneet läpi, olemassa olevan yrityksen ostamisesta on merkittävää hyötyä. Olitpa sitten yksityishenkilö miettimässä yritystoiminnan pyörittämistä, taikka jo yrityksen omistaja. Yritysoston avulla voit laajentaa liiketoimintaasi ja asiakaskuntaasi ja kasvattaa liikevaihtoasi ensimmäisestä päivästä alkaen.

Samalla sinun on oltava valmis siihen, että yritysosto on suuri menoerä, varsinkin jos haluat ostaa yrityksen, jolla on jo korkeat tulot. Yrityskaupan rahoitus onkin haastavaa hoitaa täysin omista varoista. Vaikka yrityskaupan rahoitus onnistuisi yrityksen omista varoista, voi se rasittaa suuresti yritystä. Onneksi on kuitenkin mahdollista hakea helposti ulkopuolista lisärahoitusta yrityskaupan rahoitusta varten.

Yrityslainaa yritysostoihin

Yrityskaupan järjestäminen yrityslainan avulla on yleisin tapa rahoittaa yrityskauppa. Jotta yrityslaina voidaan myöntää tätä tarkoitusta varten, on yrityksen näkymien kuitenkin oltava valoisat. Tarkoittaen, että yritysostolla on pitkällä aikavälillä positiivinen vaikutus yhtiön liikevaihtoon ja tulokseen.

Yrityslainaa voidaan täydentää myös omalla, sekä sijoittajien rahoituksella. Mitä suuremman osan yrityskaupan rahoitusta voidaan maksaa ilman lainaa, sen parempi. Tämä vähentää myös lainanantajan lainanantoriskiä, mikä puolestaan voi lisätä mahdollisuuksia saada yrityslaina paremmilla lainaehdoilla.

Kuten useimmat yritysrahoituksen muodot, myös yritysostoihin myönnettävä yrityslaina vaatii vakuuksia. Yleisin vakuusmuoto on yhden tai useamman yritysedustajan henkilökohtainen takaus. Lisäksi voi olla mahdollista neuvotella lisävakuuksista esimerkiksi hankittavan liiketoiminnan varojen muodossa. Se voi olla esimerkiksi koneita, ajoneuvoja, tiloja tai varastoja.

Muistettavaa! Mitä enemmän vakuuksia voit tarjota, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on joko saada korkeampi lainasumma tai alhaisempi korko.

Lainalaskuri
Lainasumma
10000
Kuukausierä
Hae nyt

Rahoita yrityskauppa CrediNordin lainoilla

CrediNordilta voit kilpailuttaa 10 000 000 euroon asti yrityslainaa yrityskaupan rahoitusta varten. Yritysrahoituksessa keskitymme kotimaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kulua maksetaan ainoastaan niiltä kuukausilta, kun laina on yrityksen käytössä. Yrityslainan maksaminen etuajassa onnistuu siispä täysin kuluitta.