liiketoimintasuunitelma

Liiketoimintasuunnitelma ohjeet

Aloitteleva tai nopeasti kasvava yritys voi tarvita nopeaa rahoitusta. Vakuuttaaksesi rahoittajat, tarvitset liiketoimintasuunnitelman. Se voi tuntua isolta, vaikealta tehtävältä, mutta tarvitset sen jäsentääksesi hahmotelmasi ja voidaksesi esitellä sen esimerkiksi yritysluottoa yritykselle hakiessasi. TE-toimisto vaatii liiketoimintasuunnitelman esittämistä, jos aloitat toiminnan sen myöntämän strattirahan turvin.

Mikä sitten katsotaan liiketoiminnaksi? Liiketoiminta on palveluiden tai asioiden myymistä tai tekemistä, voittoa tavoittelemattomasti tai voittoa tavoitellen. Tässä keskitytään nimenomaan voittoa tavoittelevaan liiketoimintaan ja vielä perustamattomaan yritykseen.

Mikä liiketoimintasuunnitelma on?

Hakiessasi yritysideallesi rahoitusta, sinun tulee vakuuttaa muut ideasi kannattavuudesta. Hyvä liiketoimintasuunitelma on esimerkki ja osoitus siitä, kuinka hyvin olet tutustunut markkinoihin ja valmistautunut toteuttamaan suunnitelmasi. Tämä on työkalu myös sinulle itsellesi. Hyvä liiketoimintasuunnitelma ja sen laatiminen ohjaa sinut miettimään tarvittavia osa-alueita, joista kaikista et ole välttämättä ollut tietoinen tai vain tullut ajatelleeksi juuri kyseistä asiaa. Tässä käsittelemme aihetta kevyt liiketoimintasuunnitelma, joka on erityisesti pienimuotoisen yrityksen työkalu.

Perustiedot siitä, millainen liikeideasi on

Ajatus yrityksen perustamisesta syntyy yleensä jonkin sinulle tärkeän tuotteen tai palvelukokemuksen kautta. Kenties olet oivaltanut, miten täydellinen sitruunakuppikakku leivotaan tai millaisia kuljetuspalveluita kaipaat arjessasi. Tai ehkä olet huomannut, että kukaan ei juuri sinun asuinalueellasi tarjoa ompelupalveluita, mutta niille on kysyntää.

Kerro ideastasi mahdollisimman kattavasti. Mitä tarkempi selostuksesi on, sitä perehtyneemmän kuvan annat liiketoimintasuunnitelmasi lukijalle. Samalla ymmärrät itsekin paremmin ideaasi, joka on vielä hetki sitten saattanut olla vain epämääräinen ajatus tai kuitin takapuolelle luonnosteltu esine.

Millaisia ominaisuuksia tuotteellasi on? Millaisista materiaaleista se on tehty? Tarjoaako palvelusi asiakkaalle monia palveluita, joista hän voi itse koota haluamansa paketin? Jos olet ammatin tai työn kautta saanut kokemusta ideaasi liittyen, osaat esittää tuotteesi tai palvelusi maallikkoja paremmin ja luoda esimerkiksi kaaviokuvia tai esittää palvelurakennemalleja.

Markkinaympäristö ja kilpailijat

Tuotteesi tai palvelusi sijoittuu markkinoilla aina suhteessa muihin palveluihin tai tuotteisiin, jotka ovat jo kuluttajien saatavilla. Tutustu siis kilpailijoihisi ja markkinatilanteeseen, tee markkina-analyysia ja löydä se kolo, jonka vain sinun yrityksesi voi täyttää. Selvitä, millaisia tuotteita kilpailijasi tarjoavat ja miten juuri sinun tarjoamasi palvelu eroaa kilpailijoista. Mikä on markkinoilla vallitseva hintataso, ja millaiselle hintatasolle sinun tuotteesi asettuisi? Ja mistä hinta sitten rakentuu? Onko sinulla jokin valtti, joka laskee esimerkiksi valmistuskustannuksia? Pystytkö välttämään jonkin työvaiheen?

Oletko tehnyt markkinatutkimusta? Seuraavassa kappaleessa käsitellään tulevia asiakkaitasi, ja heistä riippuu esimerkiksi se, missä ja miten tuotettasi kannattaa myydä. Yhdistä siis tietosi kohderyhmäsi ostoskäyttäytymisestä seuraaviin kohtiin!

Myyntisi voi toteutua monikanavaisesti, mutta kerro ainakin se, millä kanavalla aloitat. Myytkö tuotettasi kivijalasta, tarvitsetko palvelullesi toimiston? Tapahtuuko asiakaskontaktointi ja myynti pelkästään internetin kautta? Verkkokaupan kautta tapahtuva myynti kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta todennäköisesti tarvitset myös työtiloja itsellesi ja mahdollisesti varastotilaa. Jos sinulla on kivijalkakauppa, missä se sijaitsisi? Onko sijaintipaikassa kilpailijoita lähietäisyydellä? Arvioi myös, millaisia heikkouksia tunnistamillasi kilpailijoilla on, ja voisitko käyttää sitä hyväksesi. Tilaisuuksia tulee nopeasti eteen. CrediNord tarjoaa tällaisiin tarpeisiin yritysrahoitusta nopealla aikataululla.

Kartoita asiakaskuntasi

Ideallasi on oltava käyttäjiä ja ostajia. Olet jo ehkä tehnyt markkinatutkimusta ja selvittänyt, millaiset ihmiset ovat kiinnostuneita tuotteestasi. Kerro, millaisia he ovat! Minkä ikäisiä ja missä asemassa he ovat, ovatko he perheellisiä vai sinkkuja? Millasisissa paikoissa he liikkuvat ja millaisia ostospaikkoja he suosivat? Marketeista vaatteensa ostavat voivat olla hyvin erilaisia kuluttajia verrattuna niihin, jotka suosivat pieniä putiikkeja.

Kerro, miten aiot löytää asiakkaasi! Ihmisten käytettävissä on nykyään lukuisia mainontakanavia, joista osa on perinteisempiä ja osa uudempia. Kaikki ihmiset eivät käytä kaikkia kanavia, esimerkiksi nimenomaan Facebookia tai Instagramia, ja jotkut eivät taas lue lainkaan sanomalehtiä. Koita määritellä myös se, kuinka paljon sinulla voisi olla asiakkaita. Ota huomioon, että kilpailijoidesi tuotteilla voi olla hyvin uskollisia käyttäjiä, joiden voittaminen puolellesi voi kestää kauan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Jokaisella henkilöllä ja yrityksellä on kipupisteensä ja myyntivalttinsa. Itsensä tunteminen on hyvä keino tunnistaa omat kipupisteensä. Oletko esimerkiksi itse taipuvainen työuupumukseen? Onko yrityksesi riippuvainen sinusta, vai voiko joku muu korvata sinut esimerkiksi sairastumisen tai loman ajan?

Riskianalyysi kannattaa tehdä varhaisessa vaiheessa, jolloin olet tietoinen myös riskien hallinnasta. Oletko perehtynyt tarvitsemiesi raaka-aineiden saatavuuteen? Jos yhden toimittajan jakelu keskeytyy, mistä löydät toisen jakelijan? Ovatko tarvitsemasi koneet harvinaisia, mistä löydät niille korjaajan? Mikäli tarvitset työntekijöitä, määrittele millainen koulutus heillä tulisi olla ja kuinka kauan oma perehdytyksesi kestää.

Nykyisellä sosiaalisen median aikakaudella tulisi perehtyä myös sen luomiin riskeihin. Yksi huono arvostelu ja siitä liikkeelle lähtenyt huhumylly voi viedä yritykseltäsi uskottavuuden ja asiakkaat. Perehdy jo ennalta siihen, miten yrityksesi suhtautuu negatiiviseen huomioon ja miten tilanteet hoidetaan.

Erilaiset tietomurrot ja esimerkiksi sähköisen datan turvaaminen tulee myös ottaa huomioon. Onko sinulla tarvittava osaaminen vai tarvitsetko tueksesi ammattilaisen?

Raha on olennainen osa yritystä ja liiketoimintasuunnitelmaa

Liiketoimintasuunnitelma luodaan useimmiten siksi, että rahoittaja tai lainanantaja edellyttää sitä. Rahasta on silti oltava käsitys jo heti suunnitelmavaiheessa. Kartoita yrityksesi vaatimat kustannukset, kuten toimipaikan, toimiston tai tehtaan vuokra ja käyttökustannukset. Mitä itse valmistus ja tarvittavat materiaalit maksavat? Paljonko markkinointiin menee rahaa? Mikä on realistinen arvio maksettavista palkoista? Tässä kohden on kannattavaa tutustua kannattavuuslaskelmiin ja esittää ne liiketoimintasuunnitelman kanssa. Rahoituslaskelmassa esität, millaisilla toimilla kannattavuutesi toteutuu ja mitä siihen vaaditaan.

Olet jo aiemmin määritellyt tuotteellesi jonkin hinta-arvion. Määrittele myös myynnin määrä, jolloin olet selvillä siitä, mikä kassavirran määrä voisi olla. Voitko saada rahaa muistakin lähteistä, kuten vaikkapa mainospaikkoja myymällä? Laadi näiden tietojen pohjalta myyntilaskelma.

Ensimmäiset kuukaudet, jopa ensimmäinen vuosi, ovat ratkaisevia uuden yrityksen kohdalla. Millaisia alkuinvestointeja yrityksesi vaatii, ja miten selviät ensimmäisten kuukausien menoista? Sinulla voi olla jo valmiina tarvittavat tilat ja laitteet, mutta ota huomioon myös niiden kuluminen sekä se, miten varaudut vaikkapa koneen rikkoutumiseen ja sen aiheuttamiin kustannuksiin. Yrityksen alkutaival on erityisen kriittinen esimerkiksi tuotteen tuotannossa tapahtuville häiriöille.

Yritykselläsi on tietenkin myös tulevaisuus. Millaisia tavoitteita sinulla on? Toiminnan kannattavuus on ennakoitavissa, ja siihen tarvittava kassavirta laskettavissa. Miten liiketoimintaasi tulee kehittää, jotta rahaa saadaan tarpeeksi kassaan? Kuinka paljon asiakaskuntaa tulisi laajentaa nykyisestä? Saatat tarvita uusia palveluita tai tuotteita, joiden vaatimat investoinnin ja uudistukset tulee ennakoida. Mistä saat rahat muutoksiin? CrediNord tarjoaa yritysrahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen.

Missä vaiheessa olet nyt?

Oletko jo tehnyt jotain yrityksesi aloittamiseksi? Selvitä, millaisia asioita olet jo tehnyt, eli kuinka valmis olet aloittamaan toimintasi. Ole rehellinen myös siitä, mitkä asiat ovat vielä epäselviä. Jos aloitat liiketoiminnan kotoasi, mieti kuinka kauan siellä on tarpeeksi tilaa. Kuinka kauan sinulla on hyllytilaa tuotteillesi? Voitko tehdä suunnittelemaasi yritystoimintaa aikomassasi tilassa? Monet säädökset rajoittavat esimerkiksi elintarvikkeiden valmistusta, ja uusien tilojen hyväksymiseen tarvitaan viranomaisia. Jos toimintasi laajenee nopeasti, mistä kysyt ensimmäisenä lisätilaa?

Ota selvää tarvittavista vakuutuksista. Paitsi itsellesi, myös liiketoiminnallesi ja sen tiloille tarvitaan omat sopimukset. Mahdolliset työntekijät tulee myös vakuuttaa. Oletko tietoinen siitä, millaisia sopimuksia työntekijöiden, alihankkijoiden ja kuljetusfirmojen kanssa laaditaan?

Hoidatko markkinoinnin itse vai tarvitsetko ammattilaisen? Esimerkiksi sosiaalisen median mainoksia tilataan usein freelancereilta tai toimistoilta, jotka ovat erikoistuneet eri alustoihin ja tietävät, millainen markkinointi tavoittaa asiakkaat.

Miten hoidat yrityksen kirjanpidon? Laskutatko palveluistasi, tarvitsetko kivijalkamyymälääsi maksupäätteen? Tutustu erilaisiin laskutuspalveluihin ja ota selvää erilaisista maksupäätevaihtoehdoista. Sellaisen voi hankkia esimerkiksi kuukausimaksulla tai myyntiisi perustuvalla provisiolla.

Postitus ja pakkaus

Jos postitat tuotteitasi, selvitä, millaisia materiaaleja tarvitset. Tarvitseeko tuotteesi tietynlaisen pakkauksen, joka pitää kustomoida? Määrittele pakkauksen tarkemmat tiedot ja pyydä eri yrityksiltä tarjouksia sen valmistuksesta. Houkutteleva pakkaus on erityisen tärkeää silloin, jos tuotettasi myydään kaupan hyllyllä!

Eri yritysmuodot sopivat erilaisiin tilanteisiin

Oletko miettinyt, millainen yritysmuoto sopii juuri sinulle? Kevytyrittäjänä on helppo aloittaa palveluita myyvänä, yksittäisenä ammattilaisena. Jos et ole yksin ideasi kanssa vaan olet aloittamassa yritystä vaikkapa ystäviesi kanssa, tai osakeyhtiö voi olla parempi ratkaisu. Tutustu erilaisiin yritysmuotoihin ja arvioi, yksin tai ammattilaisen kanssa, mikä niistä olisi juuri sinun kohdallasi paras valinta.

Valmiin liiketoimintasuunnitelman kanssa rahoittajan luo

Valmiin liiketoimintasuunnitelman kanssa voit vakuuttaa rahoittajat siitä, että tunnet yrityksesi, tiedät millaisia haasteita sillä on edessään ja mikä sen kokonaistilanne on. CrediNordin yritysluotto on keino sinulle, joka olet jo aloittanut toiminnan. Yllättävät menot, kuten paisuva tilauskanta tai tuotantokoneiston rikkoutuminen, eivät muodostu liiketoimintasi ongelmiksi, kun sinulla on rahoituskumppani, joka ymmärtää ja tuntee liiketoimintasi.