Yrittäjän jaksaminen ja itsestä huolehtiminen

Yrittäjän oma jaksaminen

Kuulostaa itsestään selvältä, että omasta jaksamisesta pitää huolehtia. Mutta kun alkuinnostus on päällä tai alkuun kaikki asiat vaativat paneutumista ja selvittämistä, tuntuu, että vuorokauden 24 tuntia eivät aina riitä. Siksi on syytä muistaa myös omasta itsestä ja jaksamisesta huolehtiminen, vaikka saisikin tehdä hommia, joista on aina uneksinut, ja olla oman itsensä pomo.

Tauot auttavat jaksamaan

Vaikka jokainen työpäivä voikin olla erilainen, niin tehokkuus vaihtelee ja jossain vaiheessa työpäivää tehokkuus laskee. Milloin, se vaihtelee henkilön ja päivän mukaan. Mutta jokainen meistä tarvitsee taukoja, ruokaa ja lepoa. Kaikkea ei tarvitse ehtiä tekemään heti, eikä kaikkea tarvitse korjata, tarkistaa tai tuunata heti.

Jaksamiseen vaikuttavat monet asiat, ja eri asiat eri päivinä tai eri vuodenaikoina. Isoimmat ryhmät ovat kehon ja mielen jaksaminen. Oma jaksaminen vaihtelee myös ajankohdan mukaan: joskus voi tehdä pidempää päivää ja painaa putkeen normaalia reippaamman pätkän. Pitkällä aikavälillä itsestään huolehtimisesta ei kuitenkaan kannata tinkiä.

Työntekijöiden päivän pituutta ja taukoja säädellään lakien ja työehtosopimuksien kautta, mutta yrittäjän on helppo unohtaa oman etunsa tarkkailu tai luistaa siitä kiireen, innostuksen tai muun syyn takia.

Jaksaminen koostuu sekä kehon että mielen jaksamisesta. Näiden molempien huoltaminen on tärkeää ja auttaa pitämään työnteon mielekkäänä ja fysiikan tukemassa sitä.

Fyysinen jaksaminen

Jos tuntuu, että haluat huoltaa kroppaasi, netistä löytyy paljon erilaisia kehonhuoltovinkkejä, kuten esimerkiksi nämä:

https://tikis.fi/naisten-treeni/miten-huoltaa-kehoa-10-vinkkia/

https://selkakanava.fi/

https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2014120518787437

Kehonhuolto tekee hyvää kaikille, ja parasta on huoltaa kehoa ennen kuin se alkaa muistuttamaan asiasta. Tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty, mutta kännykkään voi myös ajastaa muistutuksia katkomaan yrittäjän työpäivää. Muutaman minuutin taukojumppa tai venyttely tai istahtaminen on parempi kuin ei mitään.

Ergonomiaa tarvitaan

Välillä täytyy muistaa ergonomia eli oikeat työasennot oli se sitten työpöydän ääressä istumista tai seisomista, tai sitten työn tekoa seisaaltaan, polvillaan, kontallaan erilaiset työkalut tai työvälineet kädessä. Missä asennossa sinä teet töitä? Voitko vaihtaa asentoa, puolta tai otetta? Osalla meistä kroppaa hyytyy helposti, osalla oudoissa tai samoissa asennoissa oleminen ei tunnu missään. Kuuntele omaa kehoasi ja vaihda ja korjaa työskentelyasentoasi tarpeen mukaan.

Henkinen jaksaminen

Omaa jaksamista helpottaa, kun oma työ on hallinnassa, niin ajankäytön kuin tekemisen kannalta. Omaa työtä on syytä miettiä ja yrittää saada se järkevästi hallintaan. Silloin tekeminen on jouhevampaa ja saat tuloksia nopeammin ja tehokkaammin. Kaikissa tehtävissä ei voi aina valita tekemisen rytmiä, mutta monissa hommissa voi miettiä, miten oma tekeminen kannattaa järjestää.

Tässä muutamia linkkejä työn hallintaan sekä omasta itsestä huolehtimiseen:

https://www.onnistuyrittajana.fi/tietoa-yritt%C3%A4jyydest%C3%A4/5-vinkki%C3%A4-parempaan-ty%C3%B6n-hallintaan

https://www.ttl.fi/yrittaja/yrittaja-huolehdi-itsestasi/

https://www.varma.fi/muut/blogi/postaukset/2017-q3/viisi-vinkkia-oman-tyon-hallintaan/

Sparrausta tai keskusteluapua

Harva meistä on seppä syntyessään. Yrittäjäksi ryhtyessä ei aina tule miettineeksi, onko oma osaaminen kaikilta osin ajan tasalla. Eikä aina tarvitsekaan, vaan omaa osaamista voi aina täydentää. Monelle yrittäjälle iso asia on saada keskustelukumppani, jonka kanssa voi purkaa tuntojaan sekä itse työstä että yrittäjän arjesta. Paras keskustelukumppani ei aina ole puoliso tai partneri, vaan välillä ulkopuoliselta sparraajalta voi tulla osuvampia kysymyksiä tai kommentteja omaan tekemiseen.

Kursseja ja opetusta tarjolla runsaasti

Jos tuntuu, että oma yrittäjyys vaatii täydennystä, lisäapuja tai huoltoa, niin näistä voi olla apua tai ne auttavat etsimään vastaavaa tarjontaa oman kotipaikkakunnan läheltä:

https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/ryhmiss%C3%A4/kiltaryhm%C3%A4toiminta-yritt%C3%A4jille

https://www.iltalehti.fi/mentorointiohjelma/a/36e8b8e9-f66d-4aa0-aa14-308f74c5129c

Suomessa toimii liki 200 työväen- tai kansalaisopistoa, jotka ovat kaikille avoimia ja tarjoavat erilaisia kursseja. Yrittäjille ei kaikista kursseista ole hyötyä, mutta välillä mielenkiintoinen kurssi voi tarjota uusia näkökulmia omaan työhön ja yrittäjyyteen.

Löydä lähin opisto täältä:

Entäs se lounastauko?

Hyvä on myös pitää jonkinlainen lounastauko päivittäin. Se voi olla hyvä tilaisuus jaloitella tai istahtaa työn luonteesta riippuen, se on myös hyvä tilaisuus vaihtaa ajatuksia toisen yrittäjän, tavarantoimittajan, asiakkaan tai muun henkilön kanssa. Tai se voi olla se tarpeellinen omien ajatusten hetki, jos koko muu päivä on tiukkaa asiakaskeskeistä työskentelyä. Lounastarjonta on runsasta eri puolilla Suomea, ja hyvällä lounaalla saa tankattua itselleen paljon tarpeellista energiaa.

Muista lopettaa ajoissa iltaisin

Nukkuminen on tärkeä palautumiskanava. Useimmat meistä tietävät, että hyvää unta edesauttaa seuraavien asioiden välttäminen: kova urheileminen liian myöhään, raskas ateria, runsas alkoholin käyttö tai työasioiden teko myöhään. Erityisesti erilaisten älylaitteiden käyttö juuri ennen nukkumaan menoa vaikeuttaa nukahtamista.

Vaikka siis kuinka olisi vielä tekemistä kuten sähköposteihin vastaamista tai hinnaston päivittämistä, tai netissä surffausta, niin se kännykkä, tabletti ja tietokone kannattaa sulkea ainakin tunti ennen nukkumaan menoa. Itselle voi laittaa muistutuksen tai kirjoittaa paperisen muistilapun, jos pelkää, että joku asia unohtuu seuraavana päivänä. Illalla kannattaa varata aikaa rauhoittumiseen, hyvät yöunet ovat meille kaikille tärkeitä.

Tässä tiivistetysti jaksamiseen liittyviä pointteja

  • oma jaksaminen eli muista tauot, lounas ja työpäivän pituus
  • hyvä ergonomia auttaa
  • kehonhuolto sopii kaikille
  • sparrausta, tietoa ja kursseja on tarjolla

Jaksaminen on tärkeää, ja CrediNord auttaa yrityslainan kanssa

Kun osaamisesi on ajan tasalla ja sinussa on virtaa ja jaksaminen mallillaan, on sinun yrittäjänä helpompi keskittyä ydintekemiseesi eli yritystoimintaan. Jos taas tarvitset pikaisesti yrityslainaa, ota yhteyttä CrediNordiin.