Autoilu ja ajoneuvoala elävät murroskautta. Autokanta uudistuu Suomessa ja maailmalla varsinkin sähkökäyttöisillä autoilla. Tämänkaltainen kehitys vaikuttaa suuresti myös ajoneuvojen huoltotarpeisiin kuluttajille, mikä taas heijastuu yrityspuolella huoltoliikkeiden, korjaamoiden sekä varaosamyyjien toimintaan.
Pitkien välimatkojen, intohimoisten autoharrastajien sekä monenlaisten eri moottoriajoneuvojen maassa Suomessa on kuitenkin yrittäjille aina monenlaisia mahdollisuuksia.
Tämä artikkeli tarjoaa tietoa autokorjaamoa pyörittävän yrityksen rahoitukseen ja hankintoihin liittyen niin korjaamoa harkitsevalle, kuin jo kokeneemmallekin ajoneuvoliikeyrittäjälle. Käymme lisäksi läpi, miten yrityslainasta voi olla hyötyä niin yrittäjämatkan alussa, kuin uudistusvaiheessakin.
Ajoneuvoyrityksen rahoitustarpeet
Ajoneuvohuolto vaatii bisneksenä sekä perinteistä teknistä osaamista, että alati päivittyvää asiantuntemusta. Myös tuntuvat investoinnit ovat tyypillisiä.
Tämä tarkoittaa, että sekä henkilöstöön liittyvät kustannukset että laite- ja materiaalikustannukset voivat olla merkittäviä. Kulut voivat myös vaihdella sesongin mukaan. Varsinkin varaosia myyvät huoltoyritykset ovat joskus riippuvaisia myös toimitusketjujen muista osasista.
Kuluihin varautuminen
Kaikkea toimintaa varten yrityksellä on oltava tarpeeksi kassavirtaa ja yleistä maksuvalmiutta eli likviditeettiä. Uuden yrityksen käynnistäminen vaatii myös luonnollisesti rahoitusta yleensä monesta suunnasta. Rahoitusta voi oman pääoman lisäksi lisätä yrityslainalla.
Yrityslainan avulla voi kattaa niin erikokoiset kertahankinnat, markkinointimenot kuin juoksevat kulut kuten henkilöstön palkkaamisen – ylipäätään mitä vaan yritystoimintaan liittyvää. Yrityslaina on nimittäin rahoituksen muoto, jossa yrittäjyyden vaihteleva luonne ja joustavuuden tarve on jo valmiiksi huomioitu.
Yrityslainasta ajoneuvokorjaamoille hyötyä myös tilanteissa, joissa kuluista voidaan tehdä kustannuslaskelmaan pelkästään arvio, mutta tarkka summa tarkentuu vasta toiminnan käynnistyttyä. Tällaisia kuluja ovat muun muassa sähkö- ja vesikustannukset tai jätemaksut.
Mihin yrityslainaa voi käyttää?
Monet nykyaikaiset autokorjaamot ovat ennemminkin yleisiä ajoneuvohuoltoon liittyviä keskuksia. Jotkut niistä erikoistuvat myös muunlaiseen kalustoon kuin autoihin, aina ruohonleikkureista työajoneuvoihin ja muuhun raskaaseen kalustoon. Monipuolisuus on nykyaikana valttia, mutta riippuu tietenkin alueen väkimäärästä, markkinoista sekä myös autokannasta millainen toimintastrategia tulee kyseeseen. Tämä luonnollisesti vaikuttaa myös yrityksen oletettuun liikevaihtoon sekä rahoitustarpeisiin.
Kertahankintojen kattaminen
Koska autokorjaamon suurin yksittäinen kuluerä on yleensä korjaamon varustelu, erityisesti aloittelevalle autokorjaamolle voi yrityslainasta olla paljon apua suurempiin kertaluontoisiin erikoishankintoihin. Tällaisia ovat etenkin korjaamohalliin liittyvät hankinnat, kuten ajoneuvonostimet tai paineilmajärjestelmä. Tyypillisesti, monet hyödyntävätkin yrityslainaa yrityksen suurempiin hankintoihin.
Juoksevat ja sekalaiset kulut
Kaluston ja työkalujen huolto lisää niiden käyttöikää, joten senkin rahoitukseen sekä muihin sekalaisiin kuluihin on hyvä olla korvamerkittyä varoja. Juokseviin kuluihin kuuluu lisäksi myös esimerkiksi työvaatteet sekä toimistotarvikkeet.
Myös tilojen siisteyteen, (työ)turvallisuuteen ja kattaviin vakuutuksiin on aina hyvä satsata. Lisäksi erilaiset tietotekniset järjestelmät, kuten asiakas- ja ajoneuvorekisterit, sekä niiden turvallisuus, ovat oleellisia tehokkaalle nykyaikaiselle korjaamolle.
Panostaminen osaajiin
Tarjosi yritys sitten millaisia palveluita tahansa, on ammattimainen henkilökunta aina hyvä tapa parantaa ja kasvattaa liiketoimintaa. Yrityslaina mahdollistaa esimerkiksi sesonkiaikaisen apuvoiman palkkaamisen. Taitava, luotettava ja nopea vakihenkilökunta on myyntivaltti, sekä tapa luoda vakituisia asiakassuhteita.
Koska auto on sen ostajalle yleensä tuntuva menoerä ja monelle myös rakas harrastus, halutaan sen huolto antaa ainoastaan ammattitaitoisiin käsiin, oli kyseessä sitten määräaikaishuolto tai varsinkin kattavammat korjaustyöt.
Erityisesti alueilla, joilla kilpailu on kovaa, asiakkaiden silmissä voi erottautua edukseen osaavalla henkilökunnalla ja asiakaslähtöisyydellä, ymmärsi asiakas sitten autojen päälle tai ei. Taas alueilla, joissa esimerkiksi autokanta ei ole uusimmasta päästä, on mekaanikkojen hyvä osata korjata myös vanhempia autoja.
Erinomainen palvelu tuo yleensä asiakkaat takaisin ja uusia asiakkaita esimerkiksi positiivisten arvosteluiden kautta netissä. Tehokkaasti työskentelevä henkilöstö taas mahdollistaa, että korjaamo voi palvella useampaa asiakasta, kasvattaen kokonaisliikevaihtoa. Laina voi myös auttaa esimerkiksi pidentämään aukioloaikoja tai tarjoamaan noutopalveluita, mitä erityisesti monet kiireiset asiakkaat arvostavat.
Yritystoiminnan laajentaminen lainan avulla
Varaosamyynti
Varaosamyynti voi tuoda korjaamolle huomattavan määrän lisätuloja (tai joissain tapauksissa jopa pääosan tuloista). Sen aloittaminen ja ylläpitäminen vaatii kuitenkin sekä tilaa, aikaa että rahaa. Varaosamyyntiä harkittaessa kannattaa seurata sekä oman alueen että yleistä markkinakehitystä esimerkiksi sähkö- ja hybridiautojen suhteen.
Nettipalveluista asiakasvirtaa
Vaikka autokorjaamo toimiikin ainakin yhdessä fyysisessä toimipisteessä, voi uudelle tai kasvavalle yritykselle olla hyödyllistä miettiä myös tavoitettavuutta ja/tai myyntiä internetin kautta. Monet asiakkaat tukevat mieluiten pienten ja/paikallisten yritysten toimintaa, varsinkin jos hinnat ovat kilpailukykyisiä ja palvelu kohdallaan.
Hyvät ja selkeät nettisivut auttavat uusia asiakkaita saamaan mielikuvan korjaamosta. Sivuihin voi myös integroida esimerkiksi ajanvaraustoiminnon. Myös erilaiset hinta-arviotyökalut voivat auttaa asiakasta saamaan kattavamman kuvan kustannuksista, mikä voi osaltaan estää turhia maksuliikenneongelmia.
Lisäpalveluiden tarjoaminen
Mikäli toiminta on ollut niin voitokasta, että liikkeen laajennus tai esimerkiksi useamman toimipisteen avaaminen tulee kyseeseen, voi yrityslainan avulla kattaa joustavasti monia siihen liittyviä kulueriä.
Yrityslaina voi myös tarkoittaa, että huoltokeskus voi ketterästi vastata asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Autojen nouto huoltoon voi olla varteenotettava lisäpalvelu, mikä vaatii kuitenkin riittäviä henkilöresursseja. Korjaamo voi myös hankkia sijaispyöriä asiakkaiden käyttöön huollon ajaksi.
Esimerkiksi (kausi)säilytyspaikkojen myyminen joko huolloilla tai ilman voi olla mielenkiintoinen tapa laajentaa yrityksen toimintaa. Säilytystä voi tarjota autojen lisäksi myös veneille, moottoripyörille, mopoille, moottorikelkoille, jne.
Lopuksi
Yleinen markkinakehitys, trendit, poliittiset päätökset sekä paikalliset tekijät kuten ajoneuvokannan ikä määrittävät pitkälti, miten yritys toimii, mitä palveluita sen kannattaa tarjota ja mihin panostaa.
Yrityslainaa autokorjaamolle voi hakea moneen tarpeeseen. Laina voi tulla kyseeseen sekä silloin kun markkinoista ja toimintatavoista on jo paljon tietoa, kuin myös niissä tapauksissa, kun muuttuvia tekijöitä on paljon tai liiketoimintaa ollaan vasta kehittämässä.
Yritykselle kuin yritykselle on kuitenkin oleellista, että se pysyy kilpailukykyisenä ja sillä riittää maksuvalmiutta yllättävissäkin tilanteissa. Yrityslaina mahdollistaa autokorjaamoille ja ajoneuvohuoltoliikkeille sekä toiminnan alkuvaiheen kiihdyttämisen että toiminnan sujuvamman jatkumisen. Kun siis tarvitset yritykselle rahoitusta helposti ja nopeasti, ole kilpailuta yrityslainasi CrediNordin kautta.
Lainaa eri tyyppisille ja kokoisille PK-yrityksille
CrediNordilla olemme erikoistuneita palvelemaan kaiken kokoisia ja tyyppisiä PK-yrityksiä suomessa. Olemme alle listanneet esimerkkejä siitä, minkä tyyliset yritykset ovat kilpailuttaneet lainoja kauttamme. Klikkaa ja lue lisää jos vaikkapa tunnistaisit kaltaisesi yrityksen alta.
- Lainan ottaminen osakeyhtiölle
- Lainaa kommandiittiyhtiölle
- Yrityslainaa kasvuyritykselle
- Yrittäjälaina
- Yrityslainaa verkkokauppiaalle
- Yrityslaina siivousyritykselle
- Yrityslainaa LVI-alan yritykselle
- Yrityslainaa logistiikka- ja kuljetusyrityksille
- Lainaa osakeyhtiölle
- Yrityslainaa teollisuusyritykselle
- Lainaa pienelle yritykselle
- Yrityslainaa konsulttiyrityksille
- Yrityslainaa vähittäiskaupan yrityksille
- Yrityslainaa terveys- ja hoitoalan yrityksille
- Yrityslainaa rakennusyrityksille