Tämä on rahoitusoppaamme osa 11. Rahoitusoppaassamme käsittelemme 13 suosittua tapaa hankkia yritykselle rahoitusta. Tässä rahoitusoppaamme yhdennessätoista osassa käsittelemme pääomasijoitusyhtiöitä yhtenä yrityksen rahoituksen lähteistä. Käymme läpi mitä pääomasijoitusyhtiöillä tarkoitetaan, minkälaista rahoitusta ne yrityksille tarjoavat ja mitä hyviä ja huonoja niihin liittyy.
Lyhyesti
Yksi väylistä hakea yritykselle oman pääoman ehtoista rahoitusta on pääomasijoitusyhtiöt. Pääomasijoitusyhtiöt ovat yhtiöitä, joiden toiminta keskittyy tekemään erikokoisia pääomasijoituksia yrityksiin ja irtautumaan sijoituksesta tietyllä aikajänteellä voitolla. Sijoitus voi olla osa yrityksestä tai se voi ostaa koko yrityksen itselleen. Tyypillisesti sijoitusyhtiö ei ole passiivinen omistaja yhtiössä, vaan pyrkii yleensä aktiivisesti viemään yritystä eteenpäin. Yritys voikin parhaimmillaan saada ison annoksen kokemusta ja tietotaitoa sijoitusyhtiön tulon myötä yritykseen.
Mitä pääomasijoitusyhtiön rahoituksella tarkoitetaan?
”Pääomasijoitusyhtiö toimii yleensä aktiivisena omistajana ja voi tuoda nuorelle yritykselle ratkaisevaa kokemusta ja osaamista liiketoiminnan kasvattamiseen.”
Varsinkin alkuvaiheen yrityksille, voi sijoitusyhtiön mukaantulo olla yritykselle ratkaisevaa. Sijoitusyhtiöt voivat lähteä hyvin korkeankin riksin yrityksiin mukaan, kunhan yrityksen potentiaali on riittävä. Rahoituksen saaminen alkuvaiheen korkean riskin yritykselle voi muiden väylien kautta olla haastavaa. Sijoitusyhtiö toimii yleensä aktiivisena omistajana ja voi tuoda nuorelle yritykselle ratkaisevaa kokemusta ja osaamista liiketoiminnan kasvattamiseen.
Pääomasijoitusyhtiöillä on yleensä jo sijoitusta tehdessään ennalta määritetty, kuinka pitkä sijoitus tulisi karkeasti olemaan ja mitkä sijoituksen tavoitteet ovat. Tämän vuoksi yrityksen ei liikaa kannata nojata sijoitusyhtiön omistajuuteen, vaan oltava valmiina nopeaankin omistajanvaihdokseen. Pääomasijoitusyhtiöiden tekemät sijoitukset voidaan karkeasti jakaa muutamiin luokkiin, sen mukaan milloin sijoitus tehdään ja mikä on sen tarkoitus:
- Siemenrahoitus. Siemenrahoitus on ensimmäinen vaihe, jossa pääomasijoitusyhtiö sijoittaa yritykseen. Siemenrahoitusvaiheessa rahoitusta kerätään tyypillisesti mm. markkina-analyysiin, prototyyppien kehittämiseen ja tuotekehitykseen. Siemenrahoitusta hyödynnetään yleensä myös tarvittavan henkilökunnan palkkaamiseen, jolla liikeideaa kehitetään eteenpäin.
- Kierros A. Rahoituskierros A:n kohdalla yritykseltä tyypillisesti löytyy jo asiakaspohjaa ja se on soittanut liikeideansa toimivuutta. A-kierroksen rahoitusta hyödynnetään yleensä mm asiakaskunnan optimoimiseen ja tuotteen valmistelemista skaalausta varten.
- Kierros B. Rahoituskierros B:ssä yrityksen alkukehitysvaihe alkaa jäädä taakse ja yritys valmistautuu kasvattaa tuotantovolyymejään. Rahoitusta hyödynnetään mm. tuotteen jatkokehitykseen, markkinointiin, myyntiin, asiakastukeen ja uusien työntekijöiden palkkaukseen.
- Kierros C. Rahoituskierros C:n kohdalla yritys on jo todistanut liikeideansa toimivuuden, kasvattanut itselleen asiakaskunnan ja saattaa olla jo niittänyt menestystäkin. Rahoitusta kerätään tyypillisesti lisäkasvua varten ja rahoitusta hyödynnetään mm. uusille markkinoille laajentumiseen, uusiin tuotteisiin ja yritysostoihin.
Oheiset kierrokset ovat vain osa tavoista, joissa sijoitusyhtiö sijoittaa yritykseen ja kohdistuvat ennen kaikkea alkuvaiheen yritykseen. Pääomasijoitusyhtiöt tekevät sijoituksia yhtä lailla myös jo vakiintuneisiin ja pidempään toimineisiin yrityksiin.
Minkälaisille yrityksille suosittu vaihtoehto?
Pääomasijoitusyhtiöiden tekemät oman pääoman ehtoiset sijoitukset ovat erityisen suosittu vaihtoehto alkuvaiheen ja kasvuvaiheen yrityksille. Sijoitusyhtiö tuo sijoituksensa mukana usein suuren määrän osaamista ja kokemusta, joka on pienemmälle yritykselle usein jopa ratkaisevampaa, kuin itse rahoitus. Tästä syystä aktiivinen ja menestyvä pääomasijoitusyhtiö on monelle erityisesti alkuvaiheen yritykselle haluttava kumppani.
Mistä hakea pääomasijoitusyhtiön rahoitusta?
Suorin tapa yrityksille hakea pääomasijoitusyhtiötä toimintaansa mukaan on lähestymällä itse suoraan sijoitusyhtiöitä. Yrityksen on hyvä toimittaa samalla myös tärkeiksi kokemansa liitteet, jotta sijoitusyhtiö voi helposti arvioida, lähteäkö toimintaan mukaan. Toinen tapa lähestyä sijoitusyhtiöitä on hyödyntää esimerkiksi investointipankkia, joka on yrityksen puolesta sijoitusyhtiöihin yhteydessä ja kilpailuttaa ja etsii parhaan rahoituksen markkinoilta. Tästä löydät pääomasijoittajat yhteisön listauksen kotimaisista pääomasijoitusyhtiöistä.
Mitä asioita tulee ottaa huomioon?
Kun yritys tavoittelee sijoitusyhtiötä sijoittamaan yritykseen on sen oltava valmis osoittamaan liiketoimintaideansa toimivuus, ainakin teorian tasolla. Sijoitusyhtiöt saavat valtavat määrät rahoitushakemuksia, joiden joukosta yrityksen on kyettävä nousta esiin.
”Vaikka sijoitusyhtiö tuo usein rutkasti kokemusta ja kontakteja yritykseen, ei suuresta omistusosuudesta ole kannattavaa luopua hinnalla millä hyvänsä.”
Erityisen tarkkana yrityksen on hyvä olla yrityksen arvon kanssa, kun pääomasijoitusyhtiö on kiinnostunut tekemään sijoitusta yritykseen. Vaikka sijoitusyhtiö tuo usein rutkasti kokemusta ja kontakteja yritykseen, ei suuresta omistusosuudesta ole kannattavaa luopua hinnalla millä hyvänsä.
Yrityksen on myös hyvä muistaa, että pääomasijoitusyhtiö on yrityksen toiminnassa mukana tavoitellakseen sijoitukselleen mahdollisimman korkeaa tuottoa ja usein melko lyhyellä tähtäimellä. Tällöin on varmistettava, että yrityksessä ei tehdä päätöksiä liikaa lyhyen tähtäimien mukaan. Sijoitusyhtiö voi myös myydä sijoituksensa nopeasti, kun sen tavoitteet sijoituksen osalta ovat täyttyneet.
Vertailtuna positiiviset ja negatiiviset asiat:
Plussat | Miinukset |
Rahoitusta yritykselle ilman lainanottoa | Omistusosuudesta luopuminen |
Tuo usein omistajuuden lisäksi osaamista ja kokemusta yritykseen | Sijoitusyhtiön sijoitushorisontti voi olla lyhyt ja omistajuus vaihtua nopeasti. |
Pääomasijoitusyhtiöt, yhteenveto
Pääomasijoitusyhtiöt ovat yrityksille väylä saada yritykselle oman pääoman ehtoista rahoitusta. Niiltä on mahdollista saada rahoitusta niin toiminnan alkuvaiheessa oleva potentiaalinen yritys, kuin myös jo varttuneemmatkin yritykset. Yrityksen on pystyttävä osoittamaan, että yhtiö omaa tarpeeksi potentiaalia, jotta se olisi tarpeeksi kiinnostava sijoitusta varten. Yritykselle on huomattavaksi eduksi, mikäli yritys ei ole enää pelkästään raakile, vaan on jo pystynyt osoittamaan kykyään markkinoilla ja omaa merkittävää kasvupotentiaalia.
Tehdyn sijoituksen mukana yritys saa rahoituksen lisäksi myös merkittävän määrä osaamista käyttöönsä, jonka avulla pystyy ulosmittaamaan tehokkaammin ja nopeammin koko potentiaaliaan.
CrediNord – kilpailuta yritysrahoitus
CrediNord on suomalainen sivusto, joka on erikoistunut suomalaisten yritysten rahoituksen kilpailutukseen. Haluamme tarjota yrityksille mahdollisimman nopean ja käytännöllisen väylän hankkia rahoitusta yrityksen lyhytaikaisiin ja nopeasti ilmeneviin rahoitustarpeisiin. Yhteistyökumppanimme tarjoavat yrityslainaa jopa 10 000 000 euroon asti ja 1 – 48 kuukauden laina-ajoilla.
Hakemukset käsitellään aina nopeasti ja yksilöllisesti
Lainan hakeminen tapahtuu ketterästi täyttämällä lainahakemus CrediNordin kautta. Hakemuksen täyttäminen vie aikaa vain muutaman minuutin verran ja siihen tarvitsee täyttää ainoastaan perustiedot yrityksestä ja takaajasta, lainan määrä ja laina-aika, sekä lainan käyttötarkoitus.
Lainanantajat, joiden kanssa teemme yhteistyötä tekevät aina yrityskohtaisen kokonaisarvion, jonka perusteella he arvioivat, voidaanko yritykselle myöntää lainaa ja kuinka paljon. Arvioon vaikuttaa mm. yrityksen luottoluokitus ja tuoreimmat tilinpäätöstiedot.
Rahat yrityksen käyttöön parhaimmillaan jo saman päivän aikana
Yritys saa CrediNordilta hakemukseensa vastineeksi useita eri lainatarjouksia, mikäli CrediNordin kumppanit voivat myöntää yritykselle lainaa. Mikäli yritys on tyytyväinen saamaansa lainatarjoukseen tapahtuu lainan allekirjoittaminen sähköisesti. Kun lainatarjous on allekirjoitettu ja pankkitilin vahvistus suoritettu, lähtevät rahat usein välittömästi matkaan. Tyypillisesti rahat ovat yrityksen käytössä seuraavana pankkipäivänä, mutta parhaimmillaan jo saman päivän aikana hakemuksen lähettämisestä.
Kun siis yrityksesi tarvitsee ketterää ja luotettavaa yritysrahoituksen kilpailutuspalvelua – valitse kotimainen CrediNord.
Hae yrityslainaa helposti ja nopeasti
Saat lainatarjouksia jopa yli 15 pankilta ja rahoituslaitokselta.