Kassavirta on menestyvän yrityksen tärkein elementti. Lause “yritystä pitäisi johtaa kassavirran kautta” on varmasti tullut monelle yrittäjälle tutuksi. Lyhyesti sanottuna kassavirta on kirjaimellisesti yrityksen kassan läpi virtaavaa valuuttaa. Sitä voidaan kutsua myös rahaliikenteeksi. Se on tilille tai kassakoneeseen tulevaa tuloa ja sieltä lähteviä menoja.
Kassavirta kertoo, minkälainen maksuvalmius yrityksellä on. Se määrittelee myös, kuinka paljon rahaa sinulla on esimerkiksi laskujen ja palkkojen maksamiseen. Mikäli kassavirta on negatiivinen, suurikin yritys voi mennä nopeasti konkurssiin. Rahaliikenne on siis tärkeää pitää positiivisena, eli sellaisena, että tuloja on aina enemmän kuin menoja. Vakaa kassavirta onkin menestyvän (niin suuren kuin pienen) yrityksen perusta. Omalla tavallaan kassavirtaa voidaan verrata esimerkiksi henkilökohtaiseen budjettiin. CrediNordin kautta on mahdollista kilpailuttaa yrityslainat.
Oikeaa tietoa ja ennustettavuutta
Kun kassavirta on ajan tasalla, voit pitää tarkkaa kirjaa ja hallinnoida yrityksen budjettia ja rahatilannetta. Yrityksen pitäisi aina olla perillä siitä, kuinka paljon rahaa tilillä on ja kuinka paljon sitä on käteisenä esimerkiksi kassakoneessa. Yrittäjän pitää myös tietää, minkä verran on varaa käyttää yrityksen juokseviin menoihin ja muihin kuluihin.
Kun yritykselle luodaan kassavirtalaskema, sen avulla voidaan tutkia rahaliikenteen näkymää seuraaville viikoille ja kuukausille. Laskelmassa otetaan huomioon laskut, luotolla ostetut tavarat ja myydyt tuotteet ynnä muut. Siinä huomioidaan myös, kuinka paljon tuloja ja menoja voidaan odottaa kuukausitasolla. Tuloslaskelman ja taseen ohella kassavirtalaskema on kolmas yrityksen talouden hallinnon peruslaskelmista.
Tekemällä kassavirtaennusteen, voit arvioida rahaliikennettä viikkoja tai kuukausia etukäteen. Siinä otetaan huomioon yrityksen menot, tulossa olevat kulut ja mahdolliset tulot. Jos kassavirtaennustetta haluaa tarkentaa, siinä voi ottaa huomioon myös tehdyt tarjoukset, joista ei olla vielä saatu tarkkaa vastausta.
On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mitä pidemmälle tulevaisuuteen ennustetaan, sen epävarmempi laskelma/ennuste on kyseessä. Loppujen lopuksi yrittäjän on aina odotettava odottamatonta.
Kassavirta jaetaan kolmeen osaan
Liiketoiminnasta syntyvän rahaliikenteen lisäksi yrityksen talouteen kuuluu muutakin rahaliikennettä. Kassavirta jaetaan tästä syystä yleensä kolmeen osaan: liiketoiminnan kassavirtaan, investointien kassavirtaan sekä rahoituksen kassavirtaan.
Operatiivinen kassavirta, tai toisin sanoen liiketoiminnan kassavirta, koostuu myyntisaamisista ja kassatuloista. Siinä otetaan myös huomioon toistuvat menot, kuten vuokrat, palkat ja sähkölasku. Siitä saa selville sen, kuinka paljon rahaa liiketoiminta tuo kassaan. Tämän kassavirran pitäisi aina olla positiivisen puolella. Kun tuloja on enemmän kuin menoja, yritys on vakaalla pohjalla.
Investointien kassavirta sen sijaan kertoo, kuinka paljon yrityksen varoista on käytetty erilaisiin sijoituksiin, eli investointeihin. Niitä voivat olla esimerkiksi kiinteistöt, laitteistot tai arvopaperit. Tämä kassavirta voi olla negatiivinen, sillä investoinnit tuottavat usein vähemmän tuloja olettaen, että jotain ei myydä pois.
Rahoituksen kassavirta puolestaan kuvaa lainojen määrää. Mikäli tämä kassavirta on positiivinen, yrityksellä on lainaa, jota on suunnattu yrityksen tilille. Tämä kassavirta voi olla negatiivinen, jos yritys on maksanut lainaa pois ja/tai maksanut osinkoja. Negatiivinen rahoituksen kassavirta on itse asiassa hyvä asia.
Kassavirta pitää yrittäjän varpaillaan
Kun puhutaan yrityksen johtamisesta kassavirran kautta, se tarkoittaa sitä, että johto seuraa tiiviisti rahan kulkua. Ennuste voi auttaa suunnittelemaan tulevaa ja miettimään, ovatko esimerkiksi investoinnit mahdollisia. Toisaalta se kertoo myös sen, milloin on aika tiukentaa kukkaronnyörejä.
Jos ennusteesta näkyy esimerkiksi, että muutaman kuukauden kuluttua voidaan odottaa notkahdusta, siihen ehditään reagoida hyvissä ajoin. Tällöin mahdollisia laskuja voidaan neuvotella etukäteen ja yrityksen tulot ja menot voidaan tasoittaa niin, ettei notkahdus tunnu liian pahalta.
CrediNord auttaa sinua hoitamaan kassavirran haasteet kuntoon – kilpailuta yrityslainat.