Mikä on viitekorko?

Credinord

Yleinen

Etusivu » Blogi » Mikä on viitekorko?

Viitekorko ja sen merkitys on tärkeää tietää lainaa hakiessaan ja sitä neuvoteltaessa. Mitä viitekorolla käytännössä tarkoitetaan, minkä vuoksi se on tärkeä ymmärtää, ja mitkä ovat suomessa yleisimmin käytetyt viitekorot? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista.

Mikä on viitekorko?

Viitekorko on julkinen korko, jota luottolaitokset käyttävät myöntäessään lainoja. Luottolaitoksen myöntäessään lainaa, korko muodostuu pääsääntöisesti julkisesti noteeratusta viitekorosta, sekä viitekoron päälle lisättävästä pankin itsensä määrittelemästä marginaalikorosta. Suomessa esimerkiksi asuntolainojen suosituin viitekorko on 12 kuukauden Euribor. Lisää Euribor-korosta kerromme alempana.

”Viitekoron sisältävän vaihtuvakorkoisen lainan sijaan, pankki voi myöntää lainaa myös kiinteällä korolla.”

Viitekoron sisältävän vaihtuvakorkoisen lainan sijaan, pankki voi myöntää lainaa myös kiinteällä korolla. Tällöin korkoon ei sisälly erikseen viitekorkoa tai marginaalia, eikä korko muutu markkinoiden mukana. Kiinteä korkoinen laina on kuitenkin lähtötilanteessa kalliimpi vaihtuvakorkoisiin lainoihin verrattuna.

Yleisimmät viitekorot Suomessa

Suomessa ylivoimaisesti suosituin viitekorko on Euribor-korko, jonka jälkeen suosituimpana pankkien oma Prime-korko. Seuraavaksi lyhyesti siitä, mitä nämä suomalaisten suosimat viitekorot ovat ja miten ne muodostuvat.

Euribor 12 kk, 6 kk, 3 kk

Euribor on lyhennelmä sanoista Euro interbank offered rate. Euribor määräytyy sen perusteella, minkälaisella hinnalla pankit lainaavat vakuudettomasti euromääräisiä varoja toisilleen. Euribor, sekä tarkemmin määriteltynä 12 kuukauden Euribor, on suomessa ylivoimaisesti suosituin viitekorko. Ylen haastatteleman Suomen Pankin Ville Tolkin mukaan vuonna 2022 omistusasuntolainoista 87 % on sidottu 12 kuukauden Euriboriin.

”Kuukausimäärä Euriborissa tarkoittaa sitä aikaväliä, kuinka usein viitekoron määrä tarkistetaan.”

Euriborista viitekorkona puhuttaessa käytetään usein termejä 12 kk, 6 kk, tai 3 kuukauden Euribor, mutta mitä nämä lainanottajalle tarkoittavat? Kuukausimäärä Euriborissa tarkoittaa sitä aikaväliä, kuinka usein viitekoron määrä tarkistetaan. Mikäli viitekorkona lainassa on 12 kuukautta tarkoittaa se, että viitekorko tarkastetaan 12 kuukauden välein lainan nostamisesta eteenpäin. Euribor korot noteerataan päivittäin eri pituuksille. Reaaliaikaista kehitystä Euribor-koroista voit seurata esimerkiksi Suomen pankin tilastoinnin kautta.

Pankin oma Prime-korko

Euriborin lisäksi useat pankit tarjoavat mahdollisuutta valita viitekoroksi pankin oma Prime-korko. Prime-korko on pankin itsensä määrittelemä viitekorko. Pankit päivittävät Prime-korkonsa suuruutta yleisten korkomarkkinoiden muutoksien mukaisesti. Prime-koron käyttäminen Suomessa lainojen viitekorkona on huomattavasti harvinaisempaa Euriboriin verrattua. Tämä johtuu siitä, että Euribor on usein lainanottajalle edullisempi, sekä myös siitä, että Prime-korkoa voi pankki itse päätöksillään muuttaa.

Kuinka Euribor- ja Prime-korko vertautuvat toisiinsa?

Euribor-korkoPrime-korko
Määräytyy markkinaehtoisestiOn pankin itsensä säädettävissä
Vaihtuu jatkuvasti markkinoiden mukaanVaihtelut tasaisempia
Pitkässä juoksussa usein edullisempiMahdollisuus hetkittäin olla Euriboria edullisempi

Viitekorko ja marginaalikorko

Viitekoron yhteydessä puhutaan usein lainaa haettaessa myös marginaalikorosta. Viitekorko ja marginaalikorko muodostavat yhdessä lainan kokonaiskoron. Pankki lisää määrittelemänsä marginaalin viitekoron päälle. Marginaalikoron suuruuteen vaikuttaa se, kuinka riskiseksi pankki myönnettävän lainan luokittelee. Lisää marginaalista voit lukea siihen keskittyneestä artikkelistamme marginaalikorko.

Mikä viitekorko lainanottajan kannattaa valita?

Lainanottajalla on siis valittavanaan useista eri viitekorkovaihtoehdoista, mistä lainanottaja voi tietää, mikä viitekorko lainalle kannattaa valita? Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, vaan jokaisessa viitekorossa on omat hyvät ja huonot puolensa.

”Moni valitsee Euriborin, koska se muodostuu markkinaehtoisesti, sekä on lähes poikkeuksetta edullisempi pankin omaan Prime-korkoon verrattuna.”

Ei ole kuitenkaan sattumaan, että suomessa ylivoimaisesti suosituin viitekorko on jo pitkään ollut Euribor. Moni valitsee Euriborin, koska se muodostuu markkinaehtoisesti, sekä on lähes poikkeuksetta edullisempi pankin omaan Prime-korkoon verrattuna. Syy minkä takia nimenomaisesti 12 kuukauden Euribor on markkinoiden suosituin on pääosin se, että pankit eivät ole useinkaan halukkaita sitomaan lainoja 3 tai 6 kuukauden Euriboriin. Nämä ovat usein edullisempia 12 kuukauden euriboriin nähden, eivätkä siten yhtä kannattavia pankeille.

Moni vierastaa pankin omaa prime-korkoa, koska pankki pystyy muuttamaan korkoa omalla päätöksellään. Pitkässä juoksussa Euribor on ollut edullisempi valinta viitekoroksi, kuin pankkien omat Prime-korot. Pankkeja on myös kritisoitu aika ajoin siitä, että ne saattavat nostaa prime-korkoaan rajusti yleisten markkinakorkojen noustessa, mutta laskevat sitä sen sijaan hitaasti verrattuna markkinakorkojen kehitykseen.

Kiinteäkorko

Rahoituslaitos voi myöntää lainaa myös kiinteällä korolla. Kiinteän koron lainaa ei sidota viitekorkoon, vaan korko pysyy samana koko ennakkoon määritellyn kauden ajan. Kiinteäkorkoisen lainan hinta ei heilahtele yleisen korkomarkkinan mukaan, joka tekee siitä hyvin ennakoitavan. Esimerkki kiinteäkorkoisesta lainasta on CrediNordin tarjoama vakuudeton yrityslaina, joka perustuu kiinteään kuukausikorkoon, jolloin siihen ei sisälly riskiä korkomarkkinoiden vaihteluista.

Muita viitekorkoja

Lainamarkkinoilla käytetään myös muita monille vähemmän tunnettuja viitekorkoja.

€STR-korko (Entinen Eonia)

€STR-korolla eli Euro short term rate, tarkoitetaan Euroopan keskuspankin hallinnoimaa korkoa. €STR-korko muodostuu siitä, millä hinnalla euroalueen pankit vakuudettomasti lainaavat rahaa yön yli. €STR voidaan siis määritellä olevan yön yli -viitekorko. €STR-korko tunnettiin aiemmin nimellä Eonia-korko, uusi €STR-korko otettiin markkinoilla käyttöön lokakuussa 2019. €STR-korkoa hyödynnetään perinteisten lainmarkkinoiden sijaan pääsääntöisesti johdannaismarkkinoilla.

Viitekorko, yhteenveto

Viitekorko on hyvin merkittävä osa lainamarkkinoita, koska suurin osa lainoista sidotaan aina johonkin viitekorkoon. Lainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta, sekä pankin lisäämästä marginaalikorosta. Yleisin Suomessa käytettävä viitekorko on 12 kuukauden Euribor. Euriborin lisäksi lainassa on mahdollista käyttää viitekorkona esimerkiksi pankin omaa Prime-korkoa. Pitkällä tähtäimellä 12 kuukauden Euribor on ollut lainanottajalle edullisempi valinta kuin pankin oma Prime-korko, joka osaltaan selittää sen suosita viitekorkona.

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.