Liiketoiminnan kasvattaminen – 5 strategiaa

Credinord

Yleinen, Yritystoiminta

Etusivu » Blogi » Liiketoiminnan kasvattaminen – 5 strategiaa

Useimmilla suurilla ja pienillä yrityksillä on sama tavoite – kehitys ja liiketoiminnan kasvattaminen. Laajentamalla liiketoimintaansa yritys voi lisätä paitsi myyntiään, mutta myös vahvistaa markkina-asemaansa.

Yrittäjänä sinun on kuitenkin oltava valmis siihen, että polku kasvuun on täynnä haasteita. Itse asiassa vain puolet kaikista aloittelevista yrityksistä selviää yli viisi vuotta. Yksityiskohtaisen kasvustrategian avulla voit kuitenkin lisätä onnistumismahdollisuuksiasi.

Alla tarkastellaan tarkemmin, mitä kasvu itseasiassa käytännössä on. Tarkastelemme myös viittä strategiaa liiketoiminnan kasvun lisäämiseksi, jotka auttavat tukemaan liiketoimintasi kehittämistä oikeaan suuntaan.

Mitä kasvu on?

Monet tietosanakirjat määrittelevät termin kasvu tavaroiden ja palvelujen tuotannon kasvuna. Lisääntynyt tuotanto liittyy usein näin ollen lisääntyneeseen myyntiin.

Mitä tulee liiketoiminnan kasvuun, sen ei aina tarvitse tarkoittaa pelkästään tulojen kasvu. Sen sijaan painopiste voi olla uuden saavuttamisessa, olipa kyseessä sitten laajentuminen uusille markkinoille, uusien työntekijöiden palkkaaminen tai valikoiman laajentaminen.

Yleensä yritysten kasvumuotoja on kaksi:

  • Orgaaninen kasvu. Orgaaninen kasvu tarkoittaa yhtiön sisältä tulevasta kasvusta, eli kasvua ei haeta esimerkiksi yritysostojen kautta. Orgaaninen kasvu on tyypillisesti hitaampaa ja tapahtuu pidemmällä aikavälillä. Se on yleensä myös paremmin kontrolloitavissa. Samalla sinulla on runsaasti aikaa miettiä ja suunnitella mahdollista laajennusta.
  • Epäorgaaninen kasvu. Epäorgaanisessa kasvussa liiketoiminnan kasvattaminen tapahtuu mm. yritysostojen ja fuusioiden kautta. Epäorgaaninen kasvu vaatii yritykseltä usein huomattavia pääomia ja epäonnistunut yritysosto voi ajaa yhtiön nopeasti kriisiin. Onnistuessaan epäorgaaninen kasvu on nopea tapa kasvattaa yrityksen liiketoimintaa ja laajentua nopeasti uusille markkinoille. Monelle yritykselle epäorgaaninen kasvu voi osoittautua välttämättömäksi, mikäli muut alan kilpailijat kasvavat nopeasti samalla markkinalla.

Miksi sinun täytyy investoida kasvuun

Minkä vuoksi yrityksen ylipäätänsä pitäisi investoida kasvuun. Ohessa muutamia hyötyjä, joita kasvu yritykselle usein tuo.

 

1. Volyymien kasvu mahdollistaa suuremmat hankintaerät.

Liiketoiminnan kasvattaminen aiheuttaa myös kustannusten kasvua, riippuen toiminnan skaalautuvuudesta. Volyymien kasvaminen tuo kuitenkin yritykselle myös lisää mahdollisuuksia hakea kustannussäästöjä. Mitä isommaksi yrityksen volyymit kasvaa, sitä suurempia tavarahankintoja ja tilauksia se pystyy suorittamaan. Suurten tilauskokojen myötä, yritys yleensä pystyy saamaan tavarantoimittajilta ja alihankkijoilta määräalennusta suurista tilauksista.

2. Yhteistyökumppanit

Yrityksen kasvaessa, tulee siitä myös yhä merkittävämpi tekijä alansa markkinalla. Liiketoiminnan ja näkyvyyden kasvaessa, myös kiinnostuneiden yhteistyökumppaneiden määrä kasvaa. Yritys voi saada uusia liiketoimintakumppaneita ja uusia kiinnostuneita sijoittajia.

Samalla yritys parantaa myös neuvotteluasemia tavarantoimittajiin ja alihankkijoihin. Monilla aloilla mm. komponenteissa vallitsee suuremman laki. Mikäli komponenteista on pulaa, saavat komponentteja usein ensimmäiseksi markkinan suurimmat, jonka jälkeen on vasta pienempien yritysten vuoro.

3. Tunnettavuus ja näkyvyys

Yrityksen kasvu nostaa usein myös yrityksen näkyvyyttä, jolloin myös sen brändi vahvistuu. Monia asiakas valitseekin mieluummin tunnetumman yrityksen tuotteen. Tunnettavuus ja kasvu tekevät yrityksestä myös houkuttelevamman uusien työntekijöiden rekrytoinnissa.

Liiketoiminnan kasvattaminen – 5 strategiaa

Seuraavaksi käymme läpi viisi erilaista strategiaa liiketoiminnan kasvun vauhdittamiseksi.

1. Kehitä markkinointistrategiaasi

Markkinointi on välttämätöntä erityisesti uusille yrityksille, jotka haluavat vahvistaa markkina-asemaansa ja näkyvyyttään. Markkinointistrategian kehittäminen on keskeinen tekijä kasvun vauhdittamiseksi, mutta se on myös olennainen osa yrityksesi tulevaisuutta.

Markkinointistrategia luo suuntaviivat sille, mihin suuntaan markkinointia yrityksessä kehitetään ja millä tavalla. Markkinointistrategiassa selkiytyy yrityksen kohderyhmät, ydinviesti ja asemoituminen nykyiseen markkinatilanteeseen.

Jotta voit menestyä markkinoinnissa, on tärkeää, että olet avoin muutokselle, vaikka luulet tietäväsi parhaiten. Tee perusteellinen analyysi kilpailijoistasi mieluiten puolueettoman ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Markkinointistrategian luominen ja kehittäminen myös haastaa yrittäjän ja yrityksen päivittämään näkemystä siitä, mihin suuntaan yritys haluaa itseään kehittää.

2. Laajenna uusille markkinoille

Liike uusille markkinoille, kuten uusiin kaupunkeihin tai kokonaan uusin maihin. Laajentuminen voidaan toteuttaa esimerkiksi verkkokaupan perustamisen kautta, mikäli yrityksellä ei ole aiemmin ollut liiketoimintaa verkossa.

Laajentamalla uusille markkinoille voit laajentaa asiakaskuntaasi ja tavoittaa uusia yleisöjä. Kilpailutilanne voi olla myös kenties helpompi ja vähemmän kireämpi jollain toisella markkinalla.

Uusiin kaupunkeihin ja erityisesti uusiin maihin laajentuessa on markkinan arvioiminen ennakkoon ratkaisevassa asemassa. Mitä paremmin markkinananalyysi on suoritettu, sitä paremmat mahdollisuudet onnistua laajentumisessa.  

3. Laajenna valikoimaasi

Vaihtoehtoisesti yritys voi keskittyä nykyisen valikoimansa laajentamiseen. Yrityksen on hyvä jatkuvasti tarkkailla alansa ja markkinan kehitystä ja tunnistaa asiakkaiden mahdollisia uusia tarpeita. Valikoiman laajentaminen tapahtuukin yleensä juuri uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä nykyiselle markkinalle. Yritys tuntee yleensä markkinan jo entuudestaan erittäin hyvin ja osaa arvioida, minkälaiselle tuotteella markkinalla saattaisi olla kysyntää.

Laajentamalla valikoimaasi voit tavoittaa tehokkaasti laajemman asiakassegmentin, jonka avulla saavuttaa näin ollen myös kasvua. Konkreettinen esimerkki tästä strategiasta on olemassa olevien tuotteiden budjetti- ja premium-versioiden kehittäminen. Tällä tavoin voit houkutella asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan hieman enemmän, ja asiakkaita, jotka haluavat päästä halvemmalla.

4. Laajentuminen yhteistyössä

Joissakin tapauksissa liiketoiminnan kasvattaminen voi onnistua parhaiten yhteistyössä yhden tai useamman muun yrityksen kanssa.. Tämä strategia soveltuu erityisen hyvin yrityksille, joilla on jo samantapainen asiakaskunta, kuten rakentajat, sähköasentajat ja käsityöläiset, koska ne voivat täydentää toisiaan eri projekteissa.

Sen lisäksi, että saat välittömän pääsyn upouuteen asiakaskuntaan, onnistunut yhteistyö voi todella parantaa myös yrityksen innovointikykyä.

Jos kuitenkin päätät tehdä yhteistyötä, varmista, että sinulla on kaikki oikeudelliset sopimukset yrityksesi suojaamiseksi mahdollisten ristiriitojen sattuessa.

5. Yritysostot

Yritysostot on yleisin epäorgaanisen kasvun tavoista. Yritys ostojen avulla liiketoiminnen kasvattaminen on mahdollista aikaan saada hyvinkin nopeasti. Tyypillisesti alan suuri toimija ostaa saman alan pienemmän toiminnan ja yhdistää sen liiketoiminnat itseensä. Yritys voi kuitenkin tavoitella laajentumista uusille markkinoille ostamalla yrityksen, joka edustaa jotain toista alaa. Yritysosto voidaan toteuttaa myös liiketoimintakauppana, jolloin yritys ostaa pelkästään tietyt liiketoiminnot toiselta yritykseltä.

Yrityskaupan mukana yritykseen saapuu uutta osaamista ja uusia näkökantoja. Samaan aikaan kuitenkin yrityskulttuuri on usein koetuksella ja konflikteilta ei aina vältytä. Yleensä jo ostovaiheessa pyritään kartoittamaan, että yritysten arvomaailmat eivät olisi liian kaukana toisistaan.

Yhteenveto

Jos olet valmis laajentamaan liiketoimintaasi ja kasvattamaan tulojasi, sinulla on monia erilaisia kasvustrategioita, joista valita. Mikä sopii parhaiten juuri sinun yrityksellesi riippuu osittain siitä, mitkä tavoitteesi laajennuksella ovat, mutta myös siitä, millaista liiketoimintaa pyörität.

Liiketoiminnan kasvattaminen on haastavaa ja toivomme, että artikkelimme on antanut uusia ajatuksia siihen, kuinka yritys voi hakea uutta kasvua. Mikäli et ole varma siitä, mikä kasvustrategia olisi yrityksellesi kannattavin, on usein kannattavaa hakea asiaan konsultointia ja vinkkejä markkinoinnin asiantuntijalta.

CrediNordin vakuudeton yrityslaina kasvun tueksi

CrediNordin vakuudeton yrityslaina on oiva rahoitusvaihtoehto yritykselle kasvun tueksi. Kilpailutamme vakuudetonta yrityslainaa 250 000 euroon asti ja 1-48 kuukauden maksuajoilla. Kyseessä on nimensämukaisesti vakuudeton yrityslaina, eli reaalivakuutta ei tarvita.

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.