Laskurahoitus vai yrityslaina?

Credinord

Yleinen, Yritystoiminta

Etusivu » Blogi » Laskurahoitus vai yrityslaina?

Laskurahoituksella tarkoitetaan sitä, kun yritys myy asiakkaidensa maksamattomat laskut rahoitusyhtiölle ja saa osan rahoista heti tilille. Laskurahoituksen avulla ei tarvitse siis yrityksen odottaa, että asiakkaat maksavat laskunsa mahdollisesti jopa kuukausien kuluttua, vaan yritys saa rahat heti käyttöönsä riippumatta siitä, milloin laskun eräpäivä on. Laskujen rahoituksella yritys voi siis parantaa omaa maksuvalmiuttaan.

Laskujen myynti on ollut viime aikoina kasvussa, sillä monet yritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan, ja eri pankit eivät välttämättä myönnä yrityslainaa ilman vakuuksia. Lisäksi laskun myynti voi auttaa yritystä siinä tapauksessa, jos asiakkaalle tulee syystä tai toisesta jonkinlaisia maksuviiveitä.

Näissä tapauksissa laskurahoitus tulee mukaan kuvioihin. Mutta onko yrityslaina vai laskurahoitus parempi vaihtoehto yrityksen tueksi? Siitä kerromme nyt lisää.

Mikäli olet kiinnostunut lukemaan laajemmin laskurahoituksesta ja siitä, kuinka se käytännössä toimii, suosittelemme tutustumaan artikkeliimme: Mitä tarkoittaa laskurahoitus?

Laskut rahaksi – kenelle se sopii?

Laskurahoituspalvelut sopivat kaikenkokoisille yrityksille toimialasta riippumatta. Pääosin laskuja kuitenkin rahoitetaan eniten sellaisilla toimialoilla, joilla maksuajat ovat pitkiä ja laskutettavat summat normaalia suurempia. Joillakin toimialoilla myös sesonkivaihtelu saattaa aiheuttaa sen, että tiettyinä ajankohtina rahaa tarvitaan kassaan nopeammin kuin sitä olisi tulossa. Joskus taas asiakas voi tarvita laskun maksamiseen pidemmän maksuajan, joka voi taas aiheuttaa ongelmia yrityksen kassan kierrolle. Tällaisessa tilanteessa yritys voi maksaa laskurahoituksen avulla heti saatavilla varoilla esimerkiksi kaikki laskut, joiden eräpäivä on ennen myyntisaatavien eräpäivää tai käyttää rahat tärkeisiin investointeihin.

Palvelumalleja on tarjolla erilaisia: voidaan puhua jatkuvasta, ikään kuin ”perinteisestä” factoringista eli laskurahoituksesta sekä kertaluonteisesta laskujen rahoituksesta tai myynnistä.

Yksittäisen tai useamman laskun myyminen voi olla toimiva ratkaisu, mikäli yrityksesi tuotteiden tai palveluiden kysyntä yllättäen laskee tilapäisesti.

Laskurahoituksen hinta

Laskun myymisessä hinta on yleensä noin 2–10 prosenttia laskun loppusummasta. Luottotappioriski siirtyy pääsääntöisesti rahoitusyhtiölle, mikä näkyy myös palvelun hinnassa.

Laskurahoituksessa laskut toimivat rahoituksen vakuutena. Saat heti noin 80 % laskun summasta ja loput sen jälkeen, kun asiakas on maksanut laskunsa. Tällöinkin pankki tai rahoitusyhtiö huolehtii kaikesta hallinnoinnista, rekisteröi maksut ja lähettää tarvittaessa maksumuistutukset.

Laskujen myyminen puolestaan tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että myyt laskut pankille tai rahoitusyhtiölle ja saat maksun heti. Tällöin pankki tai rahoitusyhtiö huolehtii kaikesta hallinnoinnista, rekisteröi maksut ja lähettää tarvittaessa maksumuistutukset.

Laskujen myymisessä luottotappioriskistä vastaa siis pankki tai rahoitusyhtiö. Laskurahoituksessa luottotappioriski kuitenkin säilyy yleensä yrityksellä itsellään.

Laskurahoituksen hintaa tarkasteltaessa on hyvä ottaa huomioon seuraavat seikat:

  • Jääkö luottotappioriski yrityksellesi vai siirtyykö se rahoitusyhtiölle?
  • Millä luottoluokitustasolla laskutettava yritys on?
  • Kuinka pitkä maksuaika laskulla on?
  • Oletko rahoittamassa yhtä vai useampaa laskua?
  • Kuinka suurta summaa olet laskuttamassa?

Jatkuvissa factoring-rahoitussopimuksissa kulut voivat olla aiemmin mainittua pienemmätkin, mikäli laskun maksuaika on lyhyt.

Laskuja on mahdollista myydä useampia kerralla, mutta myös yksittäisen laskun myynti onnistuu helposti.

Jotkut rahoitusyhtiöt tarjoavat laajempaa factoring-rahoitusta samaan tapaan kuin pankit. Tämä tarkoittaa, että koko laskutusprosessi on mahdollista tarvittaessa ulkoistaa ja saada rahoitusyhtiöltä luottoa erääntymättömiä laskuja vastaan.

Kilpailuta laskurahoituspalvelut

Laskurahoituspalveluissa on eroja, ja jokaisella yrityksellä on omanlaisensa rahoitustarpeet. Siksi laskurahoituspalvelut kannattaa kilpailuttaa.

Vaikka kaikki palvelumallit eivät sovi kaikille, teemme kuitenkin yhteistyötä luotettavina pidettyjen toimijoiden kanssa, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva ratkaisu. Riippuu täysin yrityksen koosta ja rahoitustarpeesta, minkä yritysrahoittajan tarjoama ratkaisu soveltuu yrityksen tilanteeseen parhaiten.

Me CrediNordilla pyrimme auttamaan sinua valitsemaan yrityksesi rahoitustarpeeseen sopivimman ratkaisun ja siksi myös laskurahoituspalvelut kannattaa kilpailuttaa. Haluamme auttaa sinua optimoimaan ajankäyttöäsi ja kilpailuttamaan tarvitsemasi rahoituksen sekä palvelut kauttamme.

Sen sijaan, että pyytäisit tarjouksia erikseen yrityksen rahoituskumppaneilta, voit käyttää aikasi paremmin ja antaa CrediNordin kilpailuttaa tarjoukset puolestasi. Tällöin saat toimitettua hakemuksen useille yritysrahoittajille kerralla – helppoa! Kilpailutamme laskurahoituksen puolestasi nopeasti, vaivattomasti ja ilmaiseksi.

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.