Yrityksen tavoitteena on pääsääntöisesti pyrkiä siihen, että yrityksen kassavirta pysyy positiivisena. Positiivisessa kassavirrassa yritykseen saapuu enemmän rahaa kuin siltä poistuu. Erityisesti pitkällä tähtäimellä yrityksen on ratkaisevaa kyetä positiiviseen kassavirtaan. Moni, erityisesti pienyritys kuitenkin jossain kohtaa saattaa törmätä kassavirtaongelmiin.
Pienyrityksillä saattaa usein olla pienet marginaalit taloutensa suhteen. Tämä voi tehdä heidän kassavirroistaan erityisen haavoittuvia. Sama koskee myös monia alkuvaiheen yrityksiä, koska niillä usein kustannukset ylittävät aina tulot. Tässä artikkelissa käymme lävitse yhtä yritysrahoituksen peruskysymyksistä, kuinka välttää yrityksen kassavirtaongelmat.
7 vinkkiä kassavirtaongelmien välttämiseksi
Onneksi on olemassa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka voivat vähentää yrityksen kassavirtaongelmia. Alla jaamme 7 vinkkiä liiketoimintasi kassavirtaongelmien välttämiseksi.
1. Kassavirtalaskelman/ennusteen laatiminen
Kassavirtalaskelmassa lasketaan ja tehdään arvio yrityksen rahaliikenteestä ja siihen kootaan kassasta lähtevät ja kassaan tulevat rahat. Kassavirtalaskelman avulla näkee kuinka yrityksen kassavirta on kehittynyt , sekä pystyy arvioimaan onko sillä lähitulevaisuudessa tarpeeksi rahaa selviytyäkseen vastuistaan. Yritys voi esimerkiksi hyvissä ajoin ottaa vakuudettoman yrityslainan tilapäisen kassavajeen paikkaukseen.
Ennustetta on tärkeää aina seurata ja verrata sitä todelliseen tulokseen jakson jälkeen. Mikäli kassavirta on negatiivinen, analysoi ja tee päätöksiä negatiivisen kehityksen katkaisemiseksi.
Muista, että kassavirtaennusteen ei tarvitse kattaa koko vuotta, kuten tavallinen budjetti. Voit tehdä yhden jokaiselle viikolle, kuukaudelle tai vuosineljännekselle.
Mikäli kaipaa työkaluja avuksi kassavirran hallintaan, suosittelemme tutustumaan artikkeliimme: Mitkä ovat parhaat työkalut yrityksen kassavirran hallintaan?
2. Yrityksen tulojen ja menojen aktiivinen suunnittelu
Yksi tärkeimmistä syistä yrityksen kassavirtaongelmiin on tulojen ja menojen välinen epätasapaino. Käyttämällä aikaa yrityksen tulojen ja menojen tarkistamiseen tulevina viikkoina voit helpommin havaita maksamattomat laskut tai myöhästyneet asiakaslaskut. Näin voit lähettää maksumuistutukset heti ja saada suoritukset myyntisaamisiin nopeammin.
Tarkista myös, että maksat toimittajan laskut itse myös ajoissa. Tämä vähentää riskiä, että maksuviivästyksistä peritään kalliita muistutusmaksuja ja korkoja.
3. Tarkastele liiketoimintamalliasi ja pyri parantamaan marginaalia
Yrityksen kassavirtaongelmien välttämiseksi sinun on tarkistettava säännöllisesti, onko yrityksen liiketoimintamalli enää niin kannattava kuin ennen. Ehkä on aika muuttaa yrityksen tarjontaa ja kehittää tuottoisampaa toimintaa. Olisiko nykyistä tuotetta viedä mahdollisesti seuraavalle tasolla ja tuoda sitä kautta enemmän myyntiä.
Saattaa myös olla hyvä idea tarkistaa ja mahdollisesti muuttaa nykyisen valikoimasi hinnoittelua. Tällä tavalla voit vaikuttaa yrityksen voittomarginaaliin eli kunkin tuotteen tai palvelun tuottojen ja todellisten kustannusten väliseen eroon.
Tarkastelemalla liiketoimintamalliasi säännöllisesti saat mahdollisuuden tunnistaa ja korjata ongelmat ennen kuin niillä on aikaa vahingoittaa liiketoimintaa. Erityisen tärkeää tarkastelu on silloin, kun yrityksessä tai markkinoilla on tapahtunut muutoksia.
4. Tarkista menosi
Pienyrityksen omistajana sinun on saatava jatkuvasti tietoa siitä, mitä kaikkia kuluja yrityksellä on ja miksi. Tämä koskee erityisesti yleisiä kustannuksia, jotka eivät liity suoraan myyntiin, kuten puhelinliittymät ja muut yrityksen menot.
Monissa tapauksissa nämä kulut voivat olla huomattavasti suurempia kuin on tarpeen suhteessa yrityksen todellisiin tuloihin, mikä puolestaan voi johtaa yrityksen kassavirran kääntymiseen negatiiviseksi. Menojen aktiivisen seurannan avulla ylimääräiset kustannukset voidaan karsia pois.
Kannattavaa on hyödyntää kirjanpito-ohjelmasta saatavia raportteja seurataksesi yrityksen kuluja paremmin. Näin voit helpommin suunnitella ja priorisoida maksut tavarantoimittajille ja työntekijöille sekä arvioida käyttökustannuksia. Yritä vähentää kustannuksia ja eliminoida kaikki kulut, jotka eivät ole tärkeitä yrityksen toiminnan kannalta.
Yritykset saattavat usein toistaa samoja virheitä kassavirran suhteen. Olemmekin koonneet oman artikkelin pahimmista pienyritysten kassavirheistä: 5 pahinta kassavirta virhettä, joita pienyritysten omistajat tekevät.
5. Pidä hyvät suhteet toimittajiin ja alihankkijoihin
Toimittajat ja alihankkijat ovat äärimmäisen tärkeitä kumppaneita monille yrittäjille. Koska heillä on tärkeä rooli liiketoiminnan menestymisessä, yritä ylläpitää ammattimaista ja rehellistä suhdetta niiden kanssa.
Jos olet joskus kassavirtakriisissä ja laskun maksaminen on vaikeaa, ota välittömästi yhteyttä asianomaiseen toimittajaan tai alihankkijaan. Useimmat ymmärtävät tilanteet ja ovat mukautuvaisia, koska myöskään he eivät halua, että yritys ajautuisi pahempaan taloudelliseen kriisiin. Kun yritykselläsi on hyvät ja vahvat suhteet toimittajiin ja alihankkijoihin, onnistuu heidän kanssaan usein myös neuvottelu paremmin. Ehkä voit sopia uudesta maksusuunnitelmasta tai saada lisää maksuaikaa.
6. Pidä yllä pääomapuskuria
Yrityksen kassavirtaongelmat syntyy, kuten aiemmin mainittiin, kun yrityksestä lähtevän rahan määrä ylittää yritykseen saapuvan rahan määrän. Kun yrityksen kassavirta jatkuu pitkään negatiivisena, aiheuttaa se yritykselle vääjäämättä ongelmia ja voi ajaa yrityksen kriisiin.
Monet yrittäjät odottavat liian pitkään, ennen kuin tarkastelevat mahdollisuuksia saada lisärahoitusta yrityksen kassakriisitilanteen ratkaisemiseksi. Ulkoisen rahoituksen prosessi voi kuitenkin viedä aikaa, ja tänä aikana rahoitusongelmat voivat pahentua ratkaisevasti.
Tästä syystä voi olla hyvä ajatus pitää yllä tietyn kokoista puskuria ennakoimattomille kustannuksille, esimerkiksi yritysluoton muodossa. Yritysluotto joka on käyttövalmiina, mutta pysyy lepotilassa yritystilillä, kunnes taloudellinen tarve syntyy. Luotto ei maksa mitään, kunhan et käytä sitä.
Nopeasti saatava lyhytaikainen vakuudeton yrityslaina voi myös toimia ratkaisuna yrityksen kassavirtaongelmiin. CrediNordin kautta hankittu vakuudeton yrityslaina on mahdollista maksaa myös milloin tahansa täysin kuluitta pois. Yritys voi siis pitää lainaa itsellään juuri sen aikaa, kun rahalle on todellinen tarve.
7. Ole optimistinen, mutta ajattele realistisesti
Oman yrityksen pyörittäminen on jännittävää, hauskaa ja palkitsevaa monella tasolla. Haluat liiketoiminnan kehittyvän oikeaan suuntaan, ja optimismi on usein se liikkeellepaneva voima, joka saa pyörät pyörimään. Liiallinen optimismi voi kuitenkin johtaa pitkäaikaisiin taloudellisiin ongelmiin. Yrittäjän on kuitenkin hyvä olla aina realistinen liiketoiminnan riskeistä. Siksi älä koskaan oleta, että taloudelliset ongelmasi ratkeavat itsestään. Suhtaudu realistisesti lukuihin ja ryhdy tarvittaviin toimenpiteisiin, kun havaitset pienintäkään merkkiä, että yrityksen kassavirta on kääntymässä negatiiviseksi. Lyhyesti sanottuna – älä yliarvioi tuloja äläkä koskaan aliarvioi kuluja.
Yhteenveto
Voit välttää yrityksen kassavirtaongelmat noudattamalla näitä kahta suositusta:
• Valmistaudu. Ole hyvin ja asianmukaisesti tietoinen yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Ylläpidä päivitettyä tilinpäätöstä (tuloslaskelmaa ja tasetta sekä rahavirtalaskelmia) varmistaaksesi, että sinulla on aina oikeat luvut. Jos huomaat epäjohdonmukaisuuksia, korjaa se välittömästi.
• Ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisy on paljon parempi kuin hoito. Oppimalla tarkistamaan ja analysoimaan yrityksen likviditeettiä voit helpommin ennustaa taloudellisia ongelmia ja välttää kassakriisejä, jotka pahimmillaan voivat johtaa konkurssiin.
Kaipaatko lisävinkkejä yrityksen kassavirran parantamiseen? Tutustu artikkeliimme: Positiivinen kassavirta, 9 vinkkiä sen saavuttamiseen.
CrediNordin vakuudeton yrityslaina yrityksen kassahaasteisiin
CrediNord On kotimainen yritysrahoituksen kilpailuttamiseen sivusto. Vakuudetonta yrityslainaa voit saada aina 250 000 euroon asti 1–48 kuukauden maksuajoilla. Yrityslainan hakeminen tapahtuu täyttämällä lainahakemus kotisivujemme kautta. Hakemuksen täyttämiseen kuluu yritykseltä noin minuutin verran. Yritys saa vastauksen hakemukseensa arkisin tunnin sisällä. Yrityksestä tehdään taloudellinen arvio, jonka pohjalta yritykselle tehdään lainatarjous.
Mikäli yritys on tyytyväinen saamaansa tarjoukseen, voi se allekirjoittaa sopimuksen sähköisesti. Kun sopimus on sähköisesti allekirjoitettu, sekä pankkitili vahvistettu, lähetämme rahat välittömästi matkaan.
Mitkä ovat kriteerit CrediNordin yrityslainalle?
Tarjoamme yritysrahoitusta ja palvelemme yrityksiä toimialaan tai kokoon katsomatta. Muutama minimivaatimus yrityslainalle kuitenkin on. CrediNordin yrityslainan kriteerit ovat:
- Yrityksen ja takaajan päätoimisena toimipaikkana on Suomi
- Yritys on ollut aktiivinen vähintään 12 kuukauden ajan
- Yrityksen liikevaihto vähintään 15 000 €
- Yrityksellä, eikä takaajalla voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä.
Lainatarjous perustuu kokonaisvaltaiseen arvioon yrityksen taloudellisesta tilanteesta, joten yrityksen ei välttämättä tarvitse olla voitolla saadakseen myöntävän luottopäätöksen.