5 pahinta kassavirta virhettä, joita pienyritysten omistajat tekevät

Credinord

Yleinen, Yritystoiminta

Etusivu » Blogi » 5 pahinta kassavirta virhettä, joita pienyritysten omistajat tekevät

Kassavirta on yrityksen kassaan tulevaa ja sieltä lähtevää käteistä. Jotta yritys voi menestyä, sen tulojen pitää olla korkeammat kuin sen menot. Näin kassa pysyy plussalla, kaikki laskut saadaan maksettua ajallaan ja yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Vaikka kassavirran kautta johtaminen on idealtaan yksinkertainen konsepti, se voi aiheuttaa päänvaivaa monille yritysten omistajille.

Tässä artikkelissa katsomme viittä yleisintä kassavirtaan liittyvää virhettä, joita pienyritysten omistajat tekevät. Vältä siis näitä.

tietokone

1. Tulevaisuuden myyntivolyymin arviointi liian positiivisesti

Optimistisuus ja positiivisuus ovat menestyneen yrittäjän tuntomerkkejä. Positiivinen asenne onkin yrittäjälle tärkeä, sillä yrittäminen vaatii paljon aikaa ja pitkät päivät voivat aiheuttaa stressiä. Liika positiivisuus voi kuitenkin kostautua kassavirtaa suunnitellessa.

Valitettavasti kaikki kiinnostuneet ostajat eivät tee ostosta. Vaikka myyntiluvut voivat nousta esimerkiksi joulun aikaan, niiden tuplautumisen odottaminen voi olla epärealistista. Siksi on tärkeää luoda kassavirtaennuste, joka perustuu yrityksen historian ja sen todellisiin lukuihin. 

Jos yrityksesi on ollut toiminnassa vasta pari vuotta, ennusteen tekeminen lukuihin perustuen voi olla vaikeaa, sillä sinulla ei välttämättä ole vertailukohteita. Voi olla hyödyllistä tehdä yhteistyötä konsultin tai mentorin kanssa, jotka voivat auttaa sinua suunnittelemaan realistisen ja objektiivisen kassavirtaennusteen.

2. Impulsiiviset ostot yrityksen startup-vaiheessa

On valitettavan tyypillistä, että uudet yrittäjät kuluttavat liikaa rahaa yrityksen ensimmäisten kuukausien aikana. Vaikka on totta, että rahaa pitää käyttää, jotta sitä voi tienata (ainakin yrittäjän elämässä), liiallinen rahankäyttö voi käydä yrityksen kohtaloksi. Jotkut ajattelevet, että kannattaa hakea rahoitusta yritykselle ja käyttävät sitten rahat välttämättömyyksiin. Rahoitusta yrityksella kannattaa hakea yritystoimintaa edistävään tarkoitukseen.

Etenkin ensimmäisten kuukausien aikana ja startup-vaiheessa on tärkeää, että yrittäjä pysyy suunnitellussa budjetissa. Yrityksen kustannukset tulisi pitää minimissä ja kaikki turhat ostokset tai sellaiset sijoitukset, jotka eivät ole pakollisia, tulisi jättää myöhemmälle. Impulsiiviset ostot ja sijoitukset eivät siis kuulu pienyrittäjän yrityksen ensimmäisiin vaiheisiin.

3. Liika passiivisuus myöhästyneitä saatavia kohtaan

Suuri kassavirtaa hidastava este liittyy myöhässä oleviin saataviin. Etenkin B2B-yrityksissä myöhästyneet laskut voivat aiheuttaa ongelmia. Pienyritykset ovat riippuvaisia jokaisesta asiakkaastaan ja yksikin laskun myöhästyminen voi aiheuttaa vaivaa yrittäjälle. Jos yrityksellä ei ole ennalta määriteltyä toimintatapaa myöhästyneille laskuille ja saataville, valitettavan monet yritykset käyttävät sitä hyväkseen. 

Heti laskun ollessa myöhässä, yrittäjän pitäisi periä saataviaan. Hän voi lähettää esimerkiksi sähköpostia yritykselle, soittaa heille tai lähettää muistutuslaskun. Jos yritys toimittaa palveluita, ne pitäisi lopettaa siihen saakka, kunnes lasku on maksettu. Voi olla myös hyvä idea tehdä sopimus perintätoimiston kanssa mahdollisista perintätoimista.

4. Kassavirtabudjettia ei seurata

Kun yllä mainitut kolme asiaa ovat kunnossa, yrityksen kassavirta näyttää yleensä jo positiiviselta. Suunnitelmat ja ennusteet voivat olla paikallaan ja asiakkaat maksavat laskut ajallaan. Sen lisäksi pitäisi kuitenkin pystyä seuraamaan yrityksen päivittäistä kassavirtabudjettia.

Monilla yrityksillä on ennen joulua tiukkaa, sillä ne tilaavat varastoon inventaariota joulun aikaa varten. Jos tilausten toimittajien laskut on maksettava ennen kuin yrityksellä on aikaa tehdä myyntejä tilauksista, budjetti voi mennä liian tiukalle. Budjetti tulisi aina suunnitella huolellisesti ja sitä pitäisi seurata päivittäisellä tasolla.

5. Yrityksen tilillä ei ole puskuria

Vaikka kaikki asiat budjettia myöten olisivat kunnossa, ylä- ja alamäkiä tulee vastaan yrittäjän elämässä väistämättömästi. Toisinaan yritys kohtaa tiukkoja kuukausia, jolloin kassavirta on hidasta. Tällaisten tilanteiden varalta jokaisella yrittäjällä pitäisi olla yrityksen tilillä puskuria sen verran, että yritys voi toimia kaksi kuukautta ilman tuloa. Se varmistaa, että hitaiden kuukausien osuessa kohdalle yritys ei joudu pulaan, vaan se jaksaa jatkaa hidasteen yli helposti. Tilapäiseen kassavirtavajeeseen on mahdollista hakea yrityslainaa CrediNordilta!

Yhteenveto

Uskomme, että mikäli yritykselläsi tässä artikkelissa läpikäydyt kassavirtaan liittyvät asiat ajan tasalla, parannat merkittävästi mahdollisuuksia välttää yrityksen kassavirtaongelmat. Olemme tehneet useamman artikkelin liittyen yrityksen kassavirtaan ja millä tavalla yrityksen on mahdollista kehittää eteenpäin. Mikäli olet kiinnostunut lukemaan lisää vinkkejä kassavirtaan liittyen, suosittelemme tutustumaan oheisiin artikkeleihimme.

19 tapaa hallita ja kasvattaa pienen yrityksen kassavirtaa

Kuinka välttää yrityksen kassavirtaongelmat – 7 vinkkiä

Positiivinen kassavirta, 9 vinkkiä sen saavuttamiseen

Mitkä ovat parhaat työkalut yrityksen kassavirran hallintaan?

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.