19 tapaa hallita ja kasvattaa pienen yrityksen kassavirtaa

Credinord

Yleinen, Yritystoiminta

Etusivu » Blogi » 19 tapaa hallita ja kasvattaa pienen yrityksen kassavirtaa

Yritystä pitäisi aina johtaa kassavirran kautta, sillä se on elementti, joka pitää hyllyt täynnä tuotteita, palkat maksettuna ja sähköt päällä. Kassavirta on lyhyesti sanottuna rahaa, jota virtaa yrityksen kassaan ja jolla maksetaan myös yrityksen menot. Ideaalissa tilanteessa yritys tuo enemmän rahaa kassaan kuin mitä sieltä lähtee. Tällöin kassavirta on positiivinen ja yrityksellä menee hyvin.

Oli yritys sitten suuri tai pieni, kassavirran hallinta on yksi tärkeimmistä asioista. Kun kassavirtaennuste ja budjetti on hallinnassa, yrityksen tulevaisuuden näkymät ovat yleensä positiivisia.

Strategiat, jotka auttavat lisäämään rahaa kassavirtaan

Alla olemme esitelleet joitakin asioita, jotka voivat auttaa yritystäsi hallitsemaan ja kasvattamaan kassavirtaa.

1. Talleta rahaa korkoa maksaville tileille

Korkoa maksavia käyttötilejä on nykyään saatavilla monissa pankeissa. Joskus niihin tosin vaaditaan minimitalletus. Käyttötilien korko on usein paljon alhaisempi kuin säästötilien korko. Siksi on suositeltavaa siirtää suurin osa yrityksen varoista sellaiselle tilille, joka maksaa mahdollisimman korkeaa korkoa. Sieltä voi sitten siirtää minimisumman (plus kuukausittaisen kulujen verran) rahaa yrityksen korkoa maksavalle käyttötilille.

On tärkeää, että yrityksen varat eivät ole täysin sidottuna esimerkiksi osakkeisiin tai tileille, joilta varojen nostaminen on hidasta. Yrityksen pitää pystyä likvidoimaan tarvittaessa varoja nopeasti.

2. Myy vanhentuneet ja tarpeettomat laitteistot ja inventaario

Jos yrityksellä on inventaariota tai laitteistoja, jotka ovat tarpeettomia, ne kannattaa myydä pois. Joskus laitteistot ja inventaario voivat vanheta, jolloin ne ovat yritykselle hyödyttömiä. Siksi ne kannattaa ennemmin myydä pois, jos niille ei ole tulevaisuudessa käyttöä. Suuret laitteistot saattavat myös viedä paljon tilaa varastosta. Käteisenä laitteistosta on enemmän hyötyä.

3. Pyydä takuumaksua suurista tilauksista

Kun yrityksesi valmistaa tai tuottaa suuren tilauksen tai kustomoidun tilauksen, siitä on hyvä pyytää ainakin 50% takuumaksu ennen tilauksen aloittamista. Ilman tätä maksua pahimmassa tapauksessa tilaus saatetaan perua tai jättää kokonaan maksamatta. Suurissa ja kustomoiduissa tilauksissa tämä voi muodostua suureksi ongelmaksi. Se voi aiheuttaa taloudellisen menetyksen, joka voi olla pienelle yritykselle kohtalokasta.

4. Aseta maksuille virstanpylväitä

Kaikki yritykset eivät joko kokonsa tai käytäntöjen takia pysty maksamaan kovin suurta takuuta tilaukselle. Sen sijaan, että menettäisit asiakkaan, kannattaa neuvotella virstanpylväistä. Näin minimoit yrityksesi mahdollisen taloudellisen tappion ja asiakas pysyy tyytyväisenä. Voit esimerkiksi veloittaa 15% suunnitelmien valmistuttua, 25% materiaalien toimituksen jälkeen ja niin edelleen.

5. Lisää ehtoja sopimukseen (kun sille on tarvetta)

Jos tuotetta tai palvelua myydään tiettyjen ehtojen varassa, palvelulle määritellään usein tarkka sopimus. Siinä määritellään, kuinka paljon palvelu maksaa ja milloin se on toimitettu. Jos palvelu tai tuote saattaa tuotannossa kerryttää ylimääräisiä kuluja syystä tai toisesta, mahdolliset lisäkulut pitää huomioida sopimuksessa.

Jos tällaisia kuluja ei ota huomioon, lisämaksut jäävät oman yrityksesi kontolle ja joudut maksamaan niistä itse.

6. Tarjoa alennuksia nopeita maksuja vastaan

Monet yritykset antavat laskulle maksuaikaa esimerkiksi viikon, kaksi tai jopa 30 päivää. Joillakin yrityksillä on mahdollisuus tarjota alennuksia nopeita maksuja vastaan. Jos esimerkiksi asiakkaalla on maksuaikaa 30 päivää, voit tarjota 2% alennuksen, jos lasku maksetaan ensimmäisen 10 päivän kuluessa.

Samalla kannattaa muistaa lisätä sopimukseen maininta myöhäisistä maksuista. Jos asiakas maksaa myöhässä, laskuun lisätään myöhästymismaksu. Myöhässä olevia laskuja varten on myös hyvä olla suunnitelma ja sopimus perintätoimiston kanssa. Laskujen periminen ja niistä muistuttaminen voi käydä pienelle yritykselle työlääksi ja se voi viedä paljon aikaa ja resursseja. Siksi erillinen sopimus kolmannen osapuolen kanssa voi olla tarpeen.

7. Käytä kestotilausmallia

Jos yrityksesi tarjoaa palveluita tai tuotteita, joita ostetaan tasaisin väliajoin, kestotilauksen tarjoaminen voi olla hyvä idea. Esimerkiksi aikakauslehtiä ostetaan usein joka kuukausi, jolloin sekä tilaajalle että yritykselle on helpompaa tarjota kestotilaus. Tämä ei ole mahdollista kaikkien toimialojen kanssa, mutta joskus sitä on mahdollista hyödyntää.

8. Layaway voi olla hyödyllinen tapa nostaa kassavirtaa

Layaway oli hyvin suosittu toimintatapa etenkin 70-luvulla. Tässä mallissa asiakas maksaa alkusumman tuotteesta, jotta se asetetaan sivuun häntä varten, kunnes hän hakee tuotteen pois ja maksaa siitä loput.

9. Ota huomioon tuotteen tilauksen ja myynnin välinen suhde

Joissakin yritysmalleissa yrityksen pitää tilata tuote hyllyyn etukäteen. Tällöin yritys joko maksaa tilauksen etukäteen tai sille lähetetään lasku, jossa on tietyn verran maksuaikaa. Kummassakin tilanteessa yrityksen kassavirta on hetkellisesti miinuksella ennen kuin tuotteet myydään ja yritys saa siitä rahat.

Suunnittele tätä tilannetta varten. Joskus tuote liikkuu hyllystä hitaasti. Toisinaan voi olla suositeltavaa ottaa laina tai sopia osamaksu tällaisten tilaukden tekemiseen.

10. Pankit voivat lainata inventaariota vastaan

Yritys voi silloin tällöin tarvita lainaa syystä tai toisesta. Jos yrityksellä on inventaariota tai valmistettuja tuotteita, jotkut pankit voivat hyväksyä sen vakuutena tai ainakin osana vakuutta. Kun inventaario on valmis, pankki tietää sen, että se on tarkoitus myydä lähitulevaisuudessa. Tällöin yritys saa siitä rahat ja voi maksaa pankille takaisin. Tämä ei tosin ole mahdollista kaikkien pankkien kanssa ja siitä pitää yleensä neuvotella henkilökohtaisesti.

11. Factoring järjestely

Factoring -järjestely tarkoittaa sitä, että myyntisaatavat (tai toisin sanoen lähettämäsi laskut) pantataan luottoa vastaan. Saat siis rahat laskusta tilille heti, kun lasku on lähetetty huolimatta siitä, milloin asiakas maksaa sen. Muutamat yritykset tarjoavat tällaista palvelua ja mahdollistavat näin sen, että yritys saa saatavansa nopeasti.

12. Korjaa, älä osta uutta

Laitteistot menevät rikki ja autot tarvitsevat huoltoa. Taloudellisesti on parempi yleensä korjata autot ja laitteistot kuin ostaa uusia. Mieti, milloin korjaus on paikallaan ja milloin kannattaa ostaa uusi.

13. Harkitse uuden teknologianostamista tarkkaan

Uutta teknologiaa tulee markkinoille koko ajan. Uudet ohjelmistot, laitteistot ja sovellukset saattavat olla viehättäviä, mutta on tärkeää miettiä tarkkaan, sopivatko ne yrityksellesi. Jos niistä ei ole suoraan rahallista hyötyä, ne kannattaa jättää ostamatta. Turhat investoinnit maksavat yritykselle rahaa ja voivat hidastaa kassavirtaa.

14. Osta käytettyjä laitteistoja

Kun on aika ostaa uusia laitteita tai autoja, kannattaa harkita niiden ostamista käytettynä ennemmin kuin uutena. Esimerkiksi uudet autot maksavat paljon enemmän kuin sama merkki käytettynä, kuten vuoden vanhana. Yrityksesi säästää rahaa, mutta saa laitteistosta/ajoneuvosta saman arvon irti.

15. Neuvottele ja uudelleenrahoita velat

Viime vuosien aikana lainojen ja luottokorttien korot ovat pudonneet. Jos yritykselläsi on lainaa tai luottokorttivelkaa, kannattaa miettiä niiden kilpailuttamista ja uudelleenrahoittamista. Joskus useat pienet velat voi jopa yhdistää yhdeksi suureksi lainaksi, jolloin maksat vain yhtä korkoa ja kulua kuukausittain. Saatat säästää pitkän pennin.

16. Viivytä tuotteiden päivittämistä

Uusia sovelluksia, teknologiaa ja laitteita tuodaan markkinoille tasaisessa tahdissa. Joskus päivitettyjä versioita on saatavilla jopa useaan kertaan vuodessa. Yleensä kuitenkin ero vanhemman ja uudemman version välillä on hyvin minimaalinen tai jopa olematon. Rahaa ei kannata tuhlata uuteen teknologiaan ja versioon heti, vaan sitä kannattaa viivyttää niin pitkään kuin mahdollista. Tällaiset pienet lisäostokset voivat maksaa pienelle yritykselle pitkällä juoksulla paljon rahaa.

17. Hidasta menoja

Jos yrityksen pitää ostaa tuotteita varastoon etukäteen ennen kuin asiakas on maksanut niistä, tuotteiden maksaminen kannattaa venyttää viimeiseen päivään saakka. Näin saat mahdollisuuden myydä mahdollisimman monta tuotetta tilauksesta ennen kuin maksat tilauksen pois. Ota kuitenkin huomioon, että maksuja ei pidä koskaan hoitaa myöhässä: tämä on huono asia yrityksesi imagolle ja myöhästyneistä maksuista saatetaan veloittaa lisämaksuja.

18. Tarjoa tuotetta tai palvelua maksuna

Tietyissä tilanteissa yritys voi tarjota omaa palvelua tai tuotetta maksuna toisesta tuotteesta tai palvelusta. Tämä onnistuu etenkin silloin, jos yritykselläsi on jo jonkin asteinen suhde palvelua toimittavan yrityksen kanssa. Tämä voi johtaa edullisempaan ratkaisuun kuin suora käteisen vaihto.

19. Pyydä käteisalennusta

Toisinaan tilaukset ja ostot voi maksaa joko käteisellä suoraan, laskulla tai luotolla. Kannattaa keskustella käteisalennuksesta yrityksen kanssa.

Credinord logo

Credinord toimii apunasi kun haluat lainatarjouksia eri pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä. Olemme auttaneet lainatarjouksien löytämisessä jo vuodesta 2019 alkaen

Kauttamme saat lainatarjouksen useammalta pankilta ja rahoituslaitokselta, jotta löydät parhaan lainan juuri sinun tarpeisiisi.