Viimeksi muokattu:

3 digitaalisen markkinoinnin kanavaa suomalaisille pk-yrityksille vuonna 2022

Yhteiskunnan muututtua yhä digitaalisemmaksi yrityksille on syntynyt monia uusia mahdollisuuksia, etenkin markkinoinnin saralla. Digitalisaatio on muun muassa muuttanut tapoja, joilla yritykset tavoittavat asiakkaita ja ovat vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Erilaisten digitaalisten markkinoinnin muotojen hyödyntäminen on positiivisesti vaikuttanut monien yritysten liikevaihtoon.

Digitaalisesta markkinoinnista on tullut tänä päivänä välttämätöntä yrityksille, jotka haluavat säilyttää markkina-asemansa ja samalla tavoittaa uusia asiakkaita. Ne yritykset, joilla ei ole digitaalista läsnäoloa, eivätkä ole aktiivisia verkossa, menettävät usein kilpailukykynsä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Yrityksen markkinointi verkossa on tänä päivänä siis suorastaan välttämätöntä. Markkinointiin on myös mahdollista saada tukea hakemalla yritysluotta.

Nykyisin on tarjolla paljon erilaisia kanavia digitaalisessa markkinoinnissa. Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin kolmea parhainta digitaalisen markkinoinnin kanavaa suomalaisille yrityksille. Ennen kuin tutustumme tarkemmin näihin kanaviin, perehdymme kuitenkin ensiksi siihen, mitä digitaalinen markkinointi todella on.

Mitä digitaalinen markkinointi on?

Digitaalinen markkinointi on mainontaa, jota yritykset tuottavat asiakkaillensa erilaisten digitaalisten kanavien kautta.

Joitakin digitaalisen markkinoinnin muotoja ovat esimerkiksi:

• Sosiaalisen median mainokset
• Hakukoneoptimointi (SEO)
• Hakukonemarkkinointi (SEM)
• Inbound markkinointi
• Sähköpostimarkkinointi
• Pay Per Click markkinointi (PPC)

Digitaalisen markkinoinnin tärkein etu perinteiseen markkinointiin nähden on se, että yritykset voivat kohdistaa mainontansa tarkkaan valittuihin kohderyhmiin. Näin yritykset voivat helpommin löytää asiakkaita, jotka ovat todella kiinnostuneita heidän tarjoamistansa tuotteista tai palveluista.

Digitaalisen markkinoinnin avulla yritykset voivat myös hyödyntää dataa, joiden avulla ne voivat analysoida ja arvioida tuloksiaan. Näin yritykset voivat testata erilaisia vaihtoehtoja optimaalisen markkinointistrategian löytämiseksi.

3 suosittua digitaalisen markkinoinnin kanavaa

Seuraavaksi tutkimme tarkemmin kolmea digitaalisen markkinoinnin kanavaa: sosiaalista mediaa, inbound markkinointia ja Google Ads markkinointia.

1. Sosiaalinen media

3 digitaalisen markkinoinnin kanavaa suomalaisille pk-yrityksille vuonna 2021

Sosiaalisen median mainonta on muutaman vuoden aikana muuttunut monen miljardin euron teollisuudenalaksi. Sproutsocial.comin mukaan yritykset tulevat käyttämään jopa 102 miljardia dollaria sosiaalisen median mainontaan vuonna 2020. Yleisin sosiaalisen median markkinoinnin muoto on maksetut mainokset, jotka näkyvät käyttäjien syötteissä ja tapahtumissa.

Yrityksen markkinointi onnistuu käytännössä katsoen kaikilla sosiaalisilla alustoilla tänä päivänä: Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä, YouTubessa, Pinterestissä ja Snapchatissä.

Yrityksen markkinointi ei ole kuitenkaan ainoa asia, johon yritysten kannattaa panostaa. Mainostamisen lisäksi säännölliset julkaisut eri sosiaalisissa medioissa voivat nimittäin parantaa asiakkaiden luottamusta ja auttaa uskollisen asiakaskunnan ylläpitämisessä.

Tämä on omiaan parantamaan yritysten kannattavuutta. Yritykset voivat esimerkiksi jakaa ajankohtaisia uutisia, esitellä uusia tuotteita tai palveluita ja olla vuorovaikutuksessa suoraan asiakkaidensa kanssa.

Näin menestyt sosiaalisen median markkinoinnissa vuonna 2020 – 3 tärkeää vinkkiä

1. Panosta mobiilisisältöön. Tilastot osoittavat, että kävijät viettävät enemmän aikaa videoiden parissa kuin perinteisten viestien tai kuvien.

2. Käytä apuvälineitä. Markkinoilla on tarjolla paljon älytyökaluja, joiden avulla voit hallita kaikkia sosiaalisia alustojasi yhdessä paikassa. Joitain parhaimpia työkaluja sosiaalisten alustojen hallitsemiseen ovat Hootsuite, Sprout Social, Agora Pulse ja Sendible. Yrityksen markkinointi on huomattavasti helpompaa, kun sinun ei tarvitse kirjautua jokaiselle alustalle erikseen.

3. Älä vain myy. Sosiaalisen median markkinoinnin tarkoituksena on ensisijaisesti tiedottaa ja tuottaa kiinnostavaa sisältöä. Siksi kannattaa välttää pelkkien myyntiviestien julkaisemista – yrityksen markkinointi ei ole pelkkää myymistä!

2. Inbound-markkinointi

inbound

Inbound-markkinointi on asiakkaan seuraamista, heidän tarpeiden ymmärtämistä ja arvon tarjoamista viestinnän kautta. Inbound-markkinoinnissa tavoitteena on ansaita asiakkaiden kiinnostus ja uskollisuus eikä houkutella heitä ”clickbait” -mainonnalla.

Koska Inbound-markkinointiin keskittyvät yritykset haluavat luoda arvoa asiakkaille, sosiaalinen media, blogit, video-oppaat, podcastit ja muu informatiivinen sisältö ovat tärkeitä työkaluja tällaisessa markkinoinnissa.

Vaikka inbound-markkinointi ei ole enää eniten käytetty markkinointimenetelmä, se voi olla itse asiassa yksi kannattavimmista markkinoinnin muodoista.
Inbound-markkinoinnissa huomioidaan asiakkaan kypsymisprosessi ennen ostoa ja lämmitetään liidejä (asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita tuotteistasi tai palveluistasi). Tämän tarkoituksena on tukea asiakkaidesi ostopäätösten tekemistä.

Inbound-markkinointi voi eri lähteiden mukaan tuottaa jopa kaksinkertaisesti enemmän liidejä kuin outbound-markkinointi. Tämä on tarpeeksi hyvä syy tutkia käsitettä tarkemmin.

Ennen kuin aloitat inbound markkinoinnin

• Käytä aikaa valmisteluun. Inbound-markkinointi vaatii paljon valmistelutyötä. Mieti, keihin kohdistat markkinointisi, missä asiakkaasi ovat ja missä kohtaa he ovat ostoprosesseissaan. Kuinka voit saada asiakkaasi sitoutuneemmiksi?

• Hanki apua markkinointitoimistoilta. Koska tällainen markkinointi vie sekä aikaa, että resursseja, yrityksen markkinointi kannattaa ehkä ulkoistaa. On olemassa monia digitaaliseen markkinointiin erikoistuvia yrityksiä, joilla on erikoistietoa inbound-markkinoinnista ja ne voivat auttaa yritystäsi saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset.

• Ole kärsivällinen. Muihin markkinointimenetelmiin verrattuna, inbound markkinointi voi viedä enemmän aikaa ennen kuin se alkaa tuottamaan tulosta yrityksellesi. Yleensä tulosten näkeminen kestää vähintään 6 kuukautta inbound-markkinoinnin kohdalla. Ole siis kärsivällinen. CrediNordin kautta yritys voi rahoittaa toimintaansa, ennen kun inbound markkinointi alkaa tuottamaan tulosta.

3. Google Ads

google ads

Google Ads, joka tunnettiin aiemmin Google Adwordsinä, on ylivoimaisesti suosituin verkkomainontatyökalu.

Työkalua käyttämällä mainokset sijoittuvat joko Googlen hakutulosten ylä- tai alaosaan. Valitset vain jonkin avainsanan tai lauseen, jonka haluat näkyvän, ja sitten mainoksesi näkyy Googlen etusivulla, kun käyttäjä tekee haun valitsemallasi avainsanalla tai lauseella.

Google on maailman käytetyin hakukone ja suurin osa kaikista napsautuksista tapahtuu hakutulosten ensimmäisellä sivulla. Tämän takia yritykset haluavat näkyä Googlen ensimmäisellä sivulla.

Perinteisen Google Adsin lisäksi hakukonemainontaa voi hyödyntää myös esimerkiksi YouTubessa ja Gmailissa. Toisin sanoen mainostajana voit jakaa mainoksiasi useilla eri alustoilla.

Google Ads ja vastaavat työkalut tarjoavat monia etuja mainostajille. Maksat vain, kun käyttäjät napsauttavat jotain tiettyä mainosta ja saat itse hallita tuloksiasi täysin.

Eri lähteiden mukaan mainoksia napsauttavat käyttäjät tekevät jopa 50 % todennäköisemmän ostoksen kuin muut käyttäjät. Samanaikaisesti verkkomainokset lisäävät bränditietoisuutta ihmisten keskuudessa jopa 80 %:lla.

Yhteenveto

Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, että yrityksen markkinointi on toteutettavissa monien eri digitaalisten markkinointikanavien kautta.

Yhteistä näille kanaville on se, että ne voivat kaikki auttaa suomalaista yrittäjää laajentamaan asiakaskuntaansa ja siten kasvattamaan tulostaan.
Optimaalisen strategian löytämiseksi on kuitenkin viisasta ensiksi testata eri kanavien käyttöä ja mitata eri markkinointimenetelmien tuloksia.
Yrityksen markkinointi tuottaa usein eniten tulosta, kun yritys hyödyntää useita eri kanavia samanaikaisesti.

Parhaan tuloksen saa aikaiseksi, kun testaa erilaisia markkinointiviestejä eri kanavilla ja muistaa mitata, mikä kanava ja viesti tuottaa parhaiten liidejä yrityksellesi tai tuottaa kauppaa yrityksellesi.